fbpx
У США розглядають виділення додаткових 126 млн доларів допомоги Україні

У США розглядають виділення додаткових 126 млн доларів допомоги Україні

Війна з Росією Військова допомога США Україна

Уряд Сполучених Штатів розглядає виділення додаткових 126 мільйонів доларів допомоги для України.

Про це йдеться в заяві Білого дому.

Гроші планують надати в межах Закону про іноземну допомогу 1961 року. Уряд Сполучених Штатів не розкриває, на що ці кошти будуть витрачені.

«Повноваженнями, наданими мені як Президенту Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, зокрема, розділом 621 Закону про іноземну допомогу 1961 року (FAA), я делегую Державному секретарю повноваження відповідно до розділу 614(a)(1) FAA визначати, чи є важливим для інтересів безпеки Сполучених Штатів надання Україні допомоги на суму до 126 мільйонів доларів США, попри будь-яке положення закону, що підпадає під сферу дії розділу 614(a)(1) FAA», — йдеться в повідомленні.

Військова допомога від Сполучених Штатів

Нещодавно «Мілітарний» повідомляв, що Пентагон опублікував перелік боєприпасів, які увійшли до нового пакета допомоги Україні.

Американці називають цей пакет «надзвичайним заходом», спрямованим на задоволення нагальних потреб України у сфері безпеки та оборони.

Цей пакет вартістю до 300 мільйонів доларів США містить засоби для забезпечення потреб України у протиповітряній обороні, артилерії та протитанкових засобах.

До пакета входять:

  • зенітні ракети Stinger;
  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • снаряди калібру 155 мм, зокрема касетні та фугасні;
  • снаряди калібру 105 мм;
  • протитанкові гранатомети АТ-4;
  • додаткові боєприпаси для стрілецької зброї;
  • боєприпаси для підриву перешкод;
  • запасні частини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Джерелом коштів Пентагон називає «економію за контрактами з раніше виділеного додаткового фінансування, які можуть бути використані для поповнення запасів міністерства оборони».

Пакет, ідеться в повідомленні, забезпечує лише короткотермінові потреби ЗСУ — його «явно недостатньо» для задоволення всіх потреб України фронті.

У Пентагоні наполягають на тому, що безпекова допомога Україні залишається розумною інвестицією в національну безпеку США.

Додаткові джерела фінансування військової допомоги

Також нещодавно повідомлялося, що Пентагон зважує, чи варто використовувати останнє джерело фінансування військової допомоги Україні, навіть якщо Конгрес не поповнить ці кошти.

Міністерство оборони все ще має близько 4 мільярдів доларів, що дає Пентагону можливість використовувати свої власні запаси для відправки військової техніки в Україну.

Але раніше без гарантій відшкодування Пентагон неохоче витрачав такі кошти, бо використання запасів Міністерства оборони без плану їх відновлення може вплинути на боєготовність армії США.

Жодних рішень ще не ухвалили, але розмови про цей варіант та інші потенційні «плани “Б”» стають чимраз актуальнішими.

Війна з Росією Військова допомога США Україна