fbpx
У США здійснили успішний пуск зенітної ракети з безпілотного судна

У США здійснили успішний пуск зенітної ракети з безпілотного судна

БпА (Безпілотні апарати) Випробування ВМФ США ППО та ПРО Світ США Флот

У США здійснили успішний пуск зенітної керованої ракети SM-6 з безпілотного судна USV Ranger.

Про це інформує Мілітарний.

За повідомлення Департаменту оборони США, ракета розміщувалась на модульній пусковій установці контейнерного типу.

Відео запуску:

SM-6 є одним з ключових компонентів перспективної концепції ВМФ США NIFC-CA (від Naval Integrated Fire Control-Counter Air, що у перекладі «Військово-морська система інтегрованого управління вогнем і завоювання панування в повітрі».

Ракета володіє можливостями в області тактичної протиракетної оборони і здатна перехоплювати ракети та боєголовки балістичних ракет малого і середнього радіусу дії.

Зазвичай пуск SM-6 здійснюється з вертикальних пускових установок MK 41 системи Aegis, стандартних як для есмінців класу Arleigh Burke, так і для перспективних кораблів ВМФ США.

На випробування проведених 24 липня 2021 року есмінець USS Ralph Johnson (DDG 114) ВМФ США запустив чотири ракети-перехоплювачі SM-6 проти двох мішеней SRBM та знищив одну з них.

Попередні випробування проведені у травні не були успішними та інший американський есмінець не зміг перехопити випробувальну ціль.

Основними особливостями SM-6, що відрізняють її від SM-2, є:

  • новий двигун більшого діаметру,
  • модернізована система управління з активно-напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення
  • нова захищена лінія передачі даних,
  • модернізована уламково-фугасна бойова частина.

Ракета входить до складу озброєння есмінців класу Arleigh Burke та крейсерів класу Ticonderoga, оснащених системою озброєння Aegis, а також буде на озброєнні перспективних проектів, у тому числі безпілотних як то по програмі Ghost Fleet Overlord.

Програма розпочалася у вересні 2019 року і зосереджена на інтеграції систем для експериментальних морських операцій. Зараз програма перебуває на фазі II і очікується, що завершиться на початку 2022 року.

Безпілотне судно NOMAD

Попередні тестування стосувались дальніх автономних походів, наприклад безпілотне судно NOMAD (No Manning Required, Ship) успішно подолало 4421 морську милю (понад 5100 сухопутних миль), 98% шляху якого здійснено у автономному режимі, а в жовтні минулого року судно під назвою RANGER завершило аналогічний транзит, але з меншим відсотком автономного ходу.

На флоті сподіваються, що безпілотні судна усунуть людські помилки, які можуть бути спричинені втомою та втратою уваги.

БпА (Безпілотні апарати) Випробування ВМФ США ППО та ПРО Світ США Флот