fbpx
У Туреччині показали процес збирання першого літака Hürjet

У Туреччині показали процес збирання першого літака Hürjet

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування Авіація Навчально-бойові літаки Світ Сусіди Туреччина

У Туреччині показали процес виготовлення прототипу національного навчально-тренувального реактивного літака Hürjet.

Про це інформує Мілітарний.

Перший політ нового турецького тренувального і легкого штурмовика Hürjet заплановано на 18 березня 2023 року, а його виробництво триває на підприємстві Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ), пише SavunmaSanayiST.

Проект літака бере участь у міжнародному тендері в Малайзії на можливе замовлення 18-ти крилатих машин.

«Ми взяли участь у цьому тендері та подали свою пропозицію. На даний момент перебуваємо на стадії оцінки. Ми очікуємо, що рішення буде прийнято в першому кварталі цього року, до березня 2022 року», – розповів заступник генерального директора TUSAŞ Атілла Доган.

Макет літака HÜRJET

На бойовій службі національні навчально-тренувальні літаки Hürjet мають замінити літаки T-38 та F-5. Повітряні сили Туреччини також планують отримати Hürjet у варіанті легкого штурмовика, така версія отримає маркування Hürjet-C.

«Нашою головною метою під час початку проекту Hürjet було задоволення потреб наших власних Повітряних сил. Але ми не тільки для цього почали проект, є серйозний потенціал продажів за кордоном. Ми вже робимо аналіз ринку на початку проекту. Під час цього проводиться техніко-економічне обґрунтування щодо того, скільки цих літаків та в яких конфігураціях ми можемо продавати як TAI. Таким чином, Hürjet має серйозний потенціал придбання за кордоном», – зазначив заступник генерального директора.

Прототип турецького навчально-тренувального літака Hürjet почали виготовляти у квітні 2021 року.

Рішення про створення під егідою TAI програми турецького національно-тренувального та навчально-бойового літака під умовним позначенням Hurjet (від назви розробленого TAI турбогвинтового навчально-тренувального літака Hurkus + Jet) було прийнято турецьким урядом у листопаді 2017 року.

У 2018 році оборонна компанія TAI представила макет навчально-тренувального літака на авіашоу у Фарнборо.

Нагадуємо, що українське АТ «Мотор Січ» та турецька оборонна компанія Baykar Makina, у вересні минулого року, підписали угоду про співпрацю.

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування Авіація Навчально-бойові літаки Світ Сусіди Туреччина