fbpx
У Великій Британії провели невдалий випробувальний пуск ракети Trident

У Великій Британії провели невдалий випробувальний пуск ракети Trident

Балістичні ракети Велика Британія Королівський ВМФ Великої Британії Флот Ядерна зброя

Тестовий запуск міжконтинентальної балістичної ракети Trident із підводного човна Королівського флоту провалився вдруге поспіль за останні вісім років.

Про це повідомляє BBC.

Невдалий пуск ракети проводився з борта атомного підводного човна HMS Vanguard, де під час випробувань був присутній міністр оборони Британії Грант Шаппс.

Повідомляється, що ракета стартувала штатно, однак після виходу з шахти й з-під води стався збій, і ракета впала поблизу місця старту. Вона мала пролетіти кілька тисяч кілометрів і безпечно впасти в Атлантиці між Бразилією та Західною Африкою.

Британське міноборони заявило, що сили ядерного стримування залишаються «безпечними, надійними й ефективними», однак із міркувань національної безпеки відмовилося надати додаткову інформацію з цього приводу.

Лейбористська партія закликала до гарантій ефективності ядерного стримування. Тіньовий міністр оборони Джон Хілі сказав, що невдалі випробування Trident викликають занепокоєння.

Про підготовку до випробувань повідомлялося на початку лютого.

Минулі випробування, які були проведені у 2016 році, завершилися невдало після того, як балістична ракета Trident 2 D5 відхилилася від початкового курсу біля узбережжя Флориди.

Trident

Trident, яку виробляє компанія Lockheed Martin, вважається однією з найдосконаліших у світі ядерних ракет великої дальності для підводних човнів.

Вона має максимальну дальність від 6437 до 11265 кілометрів, а її навігаційна підсистема використовує комбінацію інерційного та астрономічного наведення.

Ракета Trident II D5 провела 167 успішних випробувальних пусків від моменту завершення проєктування у 1989 році. Це рекорд, що не має собі рівних серед будь-яких інших великих балістичних ракет або космічної ракети-носія.

Vanguard

Атомний підводний човен із балістичними ракетами HMS Vanguard – головний човен серії «V», яка складалася з чотирьох атомних субмарин.

На сьогодні у складі Королівського флоту перебувають чотири човни цього типу. Через технічну складність та недостатню кількість спеціалізованих підприємств, тільки один атомний підводний човен використовується для патрулювання у світовому океані.

Решта дві субмарини водночас розташовані біля причалу, а одна ремонтується.

Як повідомляв «Мілітарний» раніше, уряд Великої Британії уклав контракт із компанією BAE Systems та її підрядниками на початок будівництва нових атомних підводних човнів за проєктом SSN-AUKUS.

Балістичні ракети Велика Британія Королівський ВМФ Великої Британії Флот Ядерна зброя