fbpx
У ВМС розглядають придбання протимінних модулів

У ВМС розглядають придбання протимінних модулів

БпА (Безпілотні апарати) ВМС України Закупівлі Компанія UMS Тральщик Флот

В Одесі для потреб ВМС ЗС України відбулась презентація обладнання та техніки безпілотних протимінних модулів іноземного виробництва.

Про це повідомляє Український мілітарний портал

Зокрема були представлені вироби компаній SIEL з Італії, Atlas Elektronik з Німеччини та ECA Group з Франції.

Презентація італійської компанії була висвітлена у сюжеті Телерадіостудія Бриз МО України:

Німецька компанія ATLAS Elektronik розробила ряд дистанційно комбінованих систем тралення ARCIMS (абревіатура від англ. Atlas Remote Combined Influence Minesweeping System).

Безпілотна протимінна система ARCIMS

Палуба 11 метрового судна дозволяє розміщувати до чотирьох тонн корисного навантаження включаючи керований підводний апарат. Використовуване обладнання здійснює пошук та знищення мін, гідрографічної розвідки, пошуку підводних човні, контролю прибережних зон, тощо.

Французька компанія ECA Group має ряд безпілотних систем серії Inspector:

  • Inspector 90
  • Inspector 120
  • Inspector 125
Безпілотна протимінна система Inspector 90

Безикіпажні катери Inspector представляють собою керовану з корабля носія протимінну систему з активною гідроакустичною станцію (ГАС) для пошуку мін на висувній мачті в носовій частині, буксованій ГАС бокового огляду, та різноманітними дистанційно керованих підводних апаратів для пошуку та знищення мін. Inspector може діяти на віддаленості до 10 км від корабля носія.

Inspector 90 був виготовлений у партнерстві з українською компанією UMS, яка виготовляє корпус для нього. На цьогорічні виставці Зброя та Безпека 2019 цей виріб був представлений і на їх брошурі:

Inspector 90 на брошурі UMS

Згодом очікується оголошення тендеру, за результатам якого буде обрано виробника з яким відбудеться підписання контракту на постачання відповідних безпілотних протимінних модулів для потреб ВМС ЗС України.

На сьогодні, після окупації Кримського півострова та захоплення Росією ядра ВМС ЗС України, в складі українського флоту залишився єдиний протимінний корабель – рейдовий тральщик «Генічеськ» (M360).

Тральщик був закладений на Середньоневському суднобудівному заводі у Ленінграді. Спущений на воду 10 липня 1985 року.

27 березня 1996 року РТ-214 року увійшов у склад Військово-Морських Сил України, де отримав назву «Генічеськ» на честь однойменного українського міста з присвоєнням бортового номера U360. Корабель неодноразово брав участь у збір-походах кораблів ВМС України.

На сьогодні його технічних можливостей та стан не дозволяють у повній мірі задовільняти всі потреби флоту у протимінній діяльності.

Так у червні 2015 року під час виходу з бухти корабельно-катерної стоянки Маріупольського загону морської охорони на вибуховому пристрої підірвався прикордонний катер берегової охорони UMC-1000, який патрулював акваторію моря в Приморському районі міста.

Підрив катеру UMC-1000 Морської охорони ДПСУ неподалік Маріуполя

Вибух коли на борту перебувало 7 військовослужбовців, 6 з них доправлено до лікарні Маріуполя.

За даними аварійно-водолазної служби Маріупольської міськради, вибух стався в 4 кілометрах від берега. На пошуки постраждалих вирушили 2 прикордонних катери, 2 буксировщики маріупольського порту і 3 катери аварійно-водолазної служби.

БпА (Безпілотні апарати) ВМС України Закупівлі Компанія UMS Тральщик Флот