fbpx
У ЗСУ створять Корпус морської піхоти

У ЗСУ створять Корпус морської піхоти

ВМСУ Морська піхота Україна

Президент Володимир Зеленський оголосив про створення Корпусу морської піхоти в Збройних Силах України.

Про це він оголосив під час проведення урочистих заходів до Дня морської піхоти.

«Сьогодні маю честь оголосити, що ухвалено рішення значно збільшити потенціал української морської піхоти – створити Корпус морської піхоти», — сказав Зеленський.

Він розповів, що на базі нинішніх підрозділів буде створено Корпус морської піхоти, а згодом в його складі сформують нові бригади морських піхотинців.

Наразі в структурі морської піхоти перебувають:

  • 35 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського;
  • 36 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського;
  • 503 окремий батальйон морської піхоти;
  • 406 окрема артилерійська бригада імені генерала-хорунжого Олексія Алмазова;
  • 32 реактивний артилерійський полк;
  • 140 окремий розвідувальний батальйон.

Також у процесі формування перебувають розгорнуті 37-а і 38-а бригади морської піхоти.

Фактично, за кількістю та набутими спроможностями українські підрозділи морської піхоти вже досягли розмірів Корпусу, тому наразі для формування КМП залишається лише їх об’єднання в єдиний “організм”.

Наразі ні Зеленський, ні військове командування не надали додаткових деталей про плани з реорганізації морської піхоти. Проте загальний вектор реформ має покращити якість управління та бойовий потенціал української морської піхоти. У разі створення Корпусу, підрозділи МП отримають єдине командування, під керівництвом якого будуть проводитись операції на полі бою. Зараз же, для виконання бойових завдань підрозділи морської піхоти переходять у тимчасове підпорядкування іншим командуванням на місцях.

Плани з реформування у Корпус

Ще у 2018 році “Мілітарний” із посиланням на власні джерела у Генеральному штабі повідомляв про плани з формування Корпусу морської піхоти у складі Військово-морських сил. Нова структура мала об’єднати всі частини морпіхів та берегових артилерійських підрозділів під єдиним органом управління у підпорядкуванні командуванню ВМСУ.

Тоді в Генштабі планували оптимізацію органів управління військами та приведення структури ВМС України як до стандартів НАТО, так і до тих викликів, які має флот на сьогодні.

До складу КМП мали увійти підрозділи військ берегової та територіальної оборони ВМСУ. Також мали розгорнути нові підрозділи бойового і тилового забезпечення. Управління Корпусу морської піхоти планували розмістити у Миколаєві.

Танки Т-80БВ ЗСУ на навчаннях. Фото: 36 ОБрМП. Квітень 2020

Основними задачами Корпусу морської піхоти мають стати проведення морських та повітряно-морських десантних операцій, ведення наступального бою на морському узбережжі, а також оборона важливих берегових об’єктів та ділянок узбережжя.

Для проведення операцій підрозділи КМП отримують спеціалізовану підготовку. Також їх оснащують технікою, адаптованою для виконання задач в специфічних умовах, наприклад, бойовими машинами, які плавають.

ВМСУ Морська піхота Україна