fbpx
Угорщина отримала ЗРК NASAMS

Угорщина отримала ЗРК NASAMS

Kongsberg Raytheon Європа Закупівлі ЗРК ЗРК NASAMS ППО та ПРО Світ Сусіди Угорщина

Збройні сили Угорщини отримала перші складові комплексу протиповітряної оборони NASAMS.

Передача озброєння відбулася наприкінці жовтня.

Угорські військові отримали два вогневі взводи ЗРК, які посилять спроможності протиповітряної оборони країни.

NASAMS приходять на заміну радянським комплексам ППО 2К12 «Куб».

Ці ЗРК постачаються норвезькою компанією Kongsberg Defense and Aerospace у співпраці з американським оборонним гігантом RTX (Raytheon).

У наступному році до Угорщини будуть доставлені ще п’ять вогневих взводів комплексу ППО NASAMS, повідомили в міністерстві оборони країни. Очікується, що перший вогневий взвод досягне експлуатаційних спроможностей до кінця 2024 року.

У Kongsberg зазначили, що Угорщина стала 13-ю країною, яка стала оператором NASAMS.

“Мілітарний” повідомляв, що Угорщина підписала угоду з Kongsberg і Raytheon на закупівлю зенітного ракетного комплексу NASAMS у листопаді 2020 року, йдеться загалом про сім вогневих взводів.

Крім того, Угорщина отримає 180 AIM-120С AMRAAM середньої дальності класу повітря-повітря, яка забезпечує дальність ураження повітряних цілей до 25 км, а по висоті – до 14-15 км, при пуску з землі.

Також угорські військові отримають 60 більш далекобійних ракет AMRAAM-ER з дальністю пуску до 40 кілометрів. Ракети AIM-120 і AMRAAM-ER були замовлені у США через процедуру іноземних військових продажів на суму приблизно 730 мільйонів американських доларів. Таким чином, Угорщина стане першою країною-членом НАТО, яка отримала на озброєння ракети AMRAAM-ER.

AMRAAM-ER

Ракети AMRAAM-ER розроблені компанією Raytheon для застосування в складі ЗРК NASAMS, вона є варіантом корабельної зенітної керованої ракети RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) з установкою на неї активної радіолокаційної головки самонаведення від ракет AIM-120C-7/С-8 AMRAAM.

Це дозволило збільшити дальність стрільби зенітної керованої ракети (ЗКР) при використанні в складі системи NASAMS до 40 км (в порівнянні з 25 км з використанням ракет серії AIM-120C AMRAAM). Полігонні випробування AMRAAM-ER в складі ЗРК NASAMS були проведені в Норвегії у 2016 році, про початок серійного виробництва ракет AMRAAM-ER було оголошено у 2019 році.

Kongsberg Raytheon Європа Закупівлі ЗРК ЗРК NASAMS ППО та ПРО Світ Сусіди Угорщина