fbpx
Україна до кінця року отримає дві зенітно-ракетні системи “IRIS-T” з Німеччини

Україна до кінця року отримає дві зенітно-ракетні системи “IRIS-T” з Німеччини

IRIS-T Військова допомога Німеччина ППО та ПРО Україна

Німеччина до кінця цього року планує передати Україні дві новітні зенітно-ракетні системи “IRIS-T”.

Про це посол ФРН Анка Фельдгузен заявила в інтерв’ю Європейській правді.

Перша система, сподіваюся, буде в жовтні. Я дуже сподіваюсь, що друга система буде до кінця цього року“, – сказала німецька амбасадорка.

Загалом Німеччина планує передати 4 такі системи Збройним Силам України. Дві з них будуть надіслані на початку 2023-го року.

Нагадаємо, контракт із компанією Diehl Defence на закупівлю зенітно-ракетної системи “IRIS-T SL” уклали в червні 2022-го. Угоду фінансує німецький уряд.

Основа ЗРК – ракета “IRIS-T” (Infra Red Imaging System Tail) з інфрачервоним наведенням, створена на базі одноіменної ракети “повітря-повітря”.

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід “BvS10”) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами.

Існують модифікації середнього та малого радіусу. “IRIS-T SLM” дозволяє вражати цілі на відстані до 40 км, а у “коротшій” версії “SLS” – до 25.

Основним сенсором комплексу є австралійська РЛС “CEAFAR GBMMR” з 3D-радаром з активною фазованою антенною решіткою (АФАР).

Також може застосовуватися німецька РЛС “TRML-4D” (Hensoldt), яка дозволяє виявляти цілі на відстані до 250 км.

Комплекс створений в 2014 році, а єдиним оператором системи з 2019 року є Швеція. Уряд Німеччини видав дозвіл на експорт 23 одиниць Єгипту.

IRIS-T Військова допомога Німеччина ППО та ПРО Україна