fbpx
Україна не завдавала ударів по колонії в Оленівці – чиновники США

Україна не завдавала ударів по колонії в Оленівці – чиновники США

Війна з Росією Військовополонені Воєнні злочини Донбас США Україна

За інформацією чиновників США, Україна не завдавала ударів по колонії в Оленівці реактивними системами американського виробництва.

На умовах анонімності, чиновники США розповіли американському виданню Politico про те, що жодних слідів зброї, наданої США, на цьому місці виявлено не було.

«Ми знаємо, що Україна не атакувала це місце за допомогою HIMARS, тому що це місце не має ознак уражень від HIMARS», – розповів виданню один з офіційних осіб.

Один з чиновників сказав, що є докази, які свідчать про те, що атака була здійснена не Києвом.

Супутникові фотографії об’єкта, опубліковані “Maxar Technologies” 30 липня, показують пошкодження лише однією будівлі колонії, в якій перебували українські в’язні.

Пошкоджена будівля у якій перебували полонені військові України. Оленівка, Донецька область, 30 липня 2022 Фото: Maxar

Тим часом Організація Об’єднаних Націй заявила, що готова розслідувати загибель десятків українських військовополонених в Оленівці.

Представник ООН Фархан Хак заявив, що у разі згоди обох сторін ООН готова направити туди експертів.

«Через нещодавню трагедію у в’язниці в Оленівці ми готові направити групу експертів, здатних провести розслідування з дозволу сторін», – сказав він.

Міжнародний комітет Червоного Хреста 30 липня заявив, що шукає доступу до місця події, але поки дозволу йому не надали.

Наслідки обстрілів в Оленівці, Донецька область 29 липня 2022 Фото з відкритих джерел

Ввечері 30 липня Міністерство оборони Росії повідомило, що Москва офіційно запрошує експертів ООН і Міжнародного Червоного Хреста для розслідування удару по колонії в Оленівці. Залучення міжнародних експертів вимагала і влада України.

Один із бараків виправної колонії у селищі Оленівка на Донеччині був зруйнований у ніч з 28 на 29 липня. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених, яких там утримували.

Уламки від ракет GMLRS, які були зібрані в невстановленому місці та видавалися російською стороною за уламки від ракети, яка нібито влучила у колонію в Оленівці. Липень 2022. Фото: ЗМІ РФ

Російські окупаційні сили заявили, що причиною став нібито обстріл з боку українських сил системою HIMARS. Генштаб Збройних Сил України наголосив, що українські військові не здійснювали артилерійського чи ракетного обстрілу колонії в Оленівці.

Війна з Росією Військовополонені Воєнні злочини Донбас США Україна