fbpx
Україна отримала другий ЗРК IRIS-T – Spiegel

Україна отримала другий ЗРК IRIS-T – Spiegel

IRIS-T Війна з Росією Військова допомога ЗРК Німеччина Україна

Німеччина передала Україні другий з чотирьох ЗРК IRIS-T. Комплекс доставили в Україну кілька днів тому.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

Перший ЗРК Україна отримала у жовтні минулого року, одразу після першої атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України.

Всього Німеччина має передати Україні чотири таких системи.

Комплекс IRIS-T SLM українських військових. Січень 2023. Україна. Фото: АрміяІнформ

Бойове хрещення IRIS-T також пройшов у жовтні минулого року.

У січні цього року українські військові розповіли про роботу комплексу детальніше. Під час першого застосування ЗРК збив 100 відсотків цілей. Це переважно були крилаті ракети.

На початку березня цього року стало відомо, що українські військові проходять навчання на комплексі IRIS-T SLM в Німеччині.

Для підготовки українських фахівців ППО інструктори моделюють використання комплексу за різними сценаріями. Також враховується і досвід застосування IRIS-T SLM в Україні.

До постачання систем Україні долучиться Швеція. Повідомлялося, що Берлін обговорював зі Стокгольмом передачу пускових установок, які сумісні з системою IRIS-T.

Пізніше Швеція підтвердила, що долучиться до постачання систем протиповітряної оборони.

За інформацією Spiegel, Швеція передала Німеччині 12 пускових установок IRIS-T-SLS. Наразі шукають транспортні засоби, на які їх можна встановити для подальшої доставки в Україну.

IRIS-T – німецький зенітний ракетний комплекс (ЗРК) середнього радіуса дії.

Система призначена для знищення крилатих та балістичних ракет, а також літаків, гелікоптерів та БПЛА.

Основа ЗРК – модифіковані авіаційні ракети IRIS-T класу “повітря-повітря”.

Існують модифікації середнього та малого радіуса. IRIS-T SLM дозволяє вражати повітряні цілі на відстані до 40 км, а у “коротшій” версії SLS – до 25.

Пускові установки можуть мати колісне (MAN 8×8) або гусеничне шасі (двосекційний всюдихід BvS10) та містять 4 направляючих або 8 контейнерів з ракетами для вертикального пуску.

Основним засобом виявлення повітряних об’єктів є РЛС “CEAFAR GBMMR” з активними фазованими антенними гратами. Комплекс також може застосовуватися з німецьким радаром “TRML-4D” (Hensoldt), який виявляє повітряні цілі на відстані до 250 км.

IRIS-T Війна з Росією Військова допомога ЗРК Німеччина Україна