fbpx
Україна планує закуповувати турецькі винищувачі KAAN – український посол у Туреччині

Україна планує закуповувати турецькі винищувачі KAAN – український посол у Туреччині

Авіабудування Винищувач Винищувач MMU (TF-X) Закупівлі ОПК Туреччина Україна

Посол України в Анкарі Василь Боднар в етері CNN Türk заявив, що у перспективі Україна планує закуповувати турецькі винищувачі п’ятого покоління KAAN.

Про це повідомляє українське авіаційне видання «Крила».

«Українські фахівці працюють у межах проєкту зі створення двигуна для турецького національного бойового літака KAAN. Це не нова історія. У нас є кілька досвідчених компаній з розробки двигунів», – наголосив Боднар.

Посол припустив, що турецький винищувач може стати конкурентом американським літакам, додавши, що Україна планує закуповувати його.

«Україна також придбає KAAN. І ми не обмежимося їх покупкою, ми їх використовуватимемо, і знаємо, де саме», – заявив посол.

Нагадаємо, що «Мілітарний» повідомляв про пошук партнерів для програми розробки винищувача через фінансові труднощі.

Через це Туреччина шукає іноземних партнерів, які могли б зменшити її власний фінансовий тягар програми. Враховуючи українсько-турецьку співпрацю в оборонній сфері, залучення українських підприємств до програми розробки KAAN є цілком імовірним.

KAAN

Розробку літака здійснюють поетапно, тому важливі системи озброєння встановлять лише на пізніших прототипах. Винищувач, який раніше був відомий як MMU (Milli Muharip Ucak), або ж TF-X першого травня 2023 року отримав офіційну назву KAAN.

Перед турецькими розробниками поставлена мета створити бойовий літак, який матиме малу радіолокаційну помітність і високу маневреність. Він матиме сучасну оптично-електронну локаційну систему та бортову РЛС. Виробництво трьох прототипів MMU Block планують завершити до кінця 2026 року та один прототип Block I – до 2029 року.

Процес виробництва першого прототипу нового турецького винищувача показали у листопаді 2022 року. Сталося це на складальній лінії турецької компанії Turkish Aerospace Industry (TAI). Управління оборонної промисловості Туреччини реалізує цей проєкт для перспективної заміни винищувачів F-16.

Наземні випробування прототипу KAAN розпочалися у березні 2023 року. Перша пробіжка літака злітно-посадковою смугою відбулася 16 березня. Літак запустив власні двигуни і певний час рухався за рахунок тяги реактивних двигунів, тому успішно пройшов перший тест наземних випробувань.

У 2021 році керівник TUSAŞ розповів, що спочатку на TF-X використовуватимуть двигуни іноземного виробництва GE F110, але пізніше матимуть двигуни турецького виробництва – від компанії TRMotor.

Однак улітку 2022 року Управління оборонної промисловості Туреччини оголосило конкурс на розробку турбовентиляторного двигуна. Заявки на участь у конкурсі подали дві турецькі компанії: Tusas Engine Industries та TRMotor.

У липні цього року стало відомо, що Азербайджан і Туреччина домовились про співпрацю у розробці винищувача нового покоління.

У вересні у Великій Британії вперше відбулися випробування катапультного крісла Martin Baker до турецького бойового літака KAAN.

Авіабудування Винищувач Винищувач MMU (TF-X) Закупівлі ОПК Туреччина Україна