fbpx
Україна прагне отримати ще 11 словацьких гаубиць Zuzana 2 

Україна прагне отримати ще 11 словацьких гаубиць Zuzana 2 

Артилерія Війна з Росією Європа Закупівлі САУ САУ Zuzana Світ Словаччина Сусіди Україна

Україна хоче отримати 11 додаткових колісних самохідних гаубиць Zuzana 2 від Словаччини.

Наразі очікується підписання відповідної угоди.

Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь на брифінгу в Ukraine Media Center Odesa у середу, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Можу сказати, що було підписано угоду [ред, – у червні 2022 року] на 8 САУ, вони вже в Україні. Також є угода між Словаччиною, Німеччиною, Данією та Норвегією на постачання протягом року ще 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2, які оплачуватимуть зазначені країни”, – сказав Надь.

Голова оборонного відомства наголосив, що Словаччина працює над цим і цього року продовжить постачання до України колісних САУ.

Восьма САУ Zuzana 2 для ЗСУ, січень 2023 Фото: Jaro Nad

“Нещодавно я отримав інформацію, що є запит з української сторони на ще 11 цих гаубиць, ми очікуємо на підписання угоди. Ми тісно працюємо з представниками Міністерства оборони України, вони відвідували нас минулого тижня. Я сподіваюся, що зможемо дійти згоди”, – наголосив міністр Надь.

Нагадаємо, нещодавно Україна отримала від Словаччини 8-му колісну самохідну артилерійську установку Zuzana 2. Це остання САУ з тих, які Україна замовила в червні минулого року.

Також у жовтні минулого року стало відомо, що Німеччина спільно з Данією та Норвегією профінансують виробництво і поставку на озброєння словацьких 155 мм колісних самохідних артилерійських установок Zuzana 2 для Збройних Сил України.

Вартість цього контракту, за даними ЗМІ, складає 93 млн євро.

155-мм САУ «Zuzana-2» ЗС Словаччини у Польщі. Листопад 2021. Фото: НАТО

Zuzana 2 – 155 мм колісна самохідна гаубиця виробництва словацької компанії ZTS Special. Це розвиток попередньої версії Zuzana калібру 155 мм, яка стала похідною від чехословацької 152 мм САУ SHkH vz.77 DANA.

Артустановка завдяки стволу завдовжки 52 калібри здатна вести стрільбу на максимальну дистанцію до 40 км.

Башта САУ повертається на 360 градусів, а завдяки автоматизації процесів управління її екіпаж складається із 3 людей.

Артилерія Війна з Росією Європа Закупівлі САУ САУ Zuzana Світ Словаччина Сусіди Україна