fbpx
Україна розраховує на ракети ATACMS та домовилася не бити ними по Росії

Україна розраховує на ракети ATACMS та домовилася не бити ними по Росії

M142 HIMARS Артилерія Війна з Росією Військова допомога Міністр оборони ОТРК РСЗВ США Україна Україна-США

Міністр оборони України Олексій Резніков впевнений у постачанні Україні оперативно-тактичних ракет ATACMS.

В інтерв’ю Financial Times Олексій Резніков заявив, що українські військові точно використовують західну зброю і мають отримати до американських ракетних систем HIMARS більш далекобійні ракети, здатні уражати цілі в радіусі 300 км.

За словами журналістів, Резніков сказав їм, що впевнений: партнери надішлють більше РСЗВ M142 HIMARS, включаючи версію з дальністю 300 км.

«Я вважаю, що це поетапний рух. Ми даємо їм доказ того, що можемо використовувати його з точністю і досконалістю, і отримуємо більше і більшу дальність», – розповів Олексій Резніков.

Резніков також вважає, що використання далекобійної точної західної зброї призвело до зниження втрат української армії. Водночас він вважає, що для спроби українського контрнаступу потрібно більше ракет та артилерії.

Ракета ATACMS, PrSM та GMLRS ER для РСЗВ M270 та M142. Фото з відкритих джерел

«До кінця цього року будуть серйозні зміни на полі бою на користь України. Я сподіваюся, що цього року ми побачимо контрнаступну кампанію – і вона буде успішною», – заявив Міністр оборони України.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс ATACMS (Army Tactical Missile System) призначений для ураження точкових цілей таких як командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку, склади, розташовані в глибині оборони противника.

Для запуску ракети використовується модернізована пускова установка РСЗВ M270 та M142. Комплекс має ракету MGM-140B, яка являє собою оперативно-тактичну ракету зі збільшеною до 300 км дальністю польоту.

Удари по Росії

США поставили Україні умови, які забороняють застосовувати американську високоточну зброю для ударів по Російській Федерації.

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю виданню BBC підтвердив цю умову від Сполучених Штатів.

«Це правда, я цього не приховую. Ми брали зобов’язання, що високоточну зброю ми не будем використовувати по російських об’єктах на території Російської Федерації. Я персонально писав листа на керівника Пентагону, що ми будемо використовувати американську зброю тільки на території України для стримання ворога та деокупації тимчасово окупованих земель», – заявив Олексій Резніков.

На питання, чи поширюється ця умова на Крим, Олексій Резніков відповів, що в Україні достатньо стратегічних об’єктів на окупованих росіянами українських територіях.

M142 HIMARS Артилерія Війна з Росією Військова допомога Міністр оборони ОТРК РСЗВ США Україна Україна-США