fbpx
Україні нададуть нові РСЗВ та радари ARTHUR

Україні нададуть нові РСЗВ та радари ARTHUR

M270 РСЗВ Артилерія Велика Британія Військова допомога Норвегія РЛС РСЗВ Україна

Норвегія спільно з Великою Британією передасть Україні 8 реактивних установок та 3 радари артилерійської розвідки ARTHUR.

Про це повідомили у міноборони Норвегії.

Конкретний тип РСЗВ у повідомленні не названий, але на ілюстрації зображено установку, схожу на М270, яку Україна раніше вже отримувала від Британії.

«Ми маємо продовжувати підтримувати Україну, щоб вона могла продовжувати свою боротьбу за свободу та незалежність. Потрібно більше озброєнь», – заявили у норвезькому міністерстві.

За словами міністра оборони Норвегії, «ця зброя вже дуже вплинула на перебіг військових дій, дала Україні можливість розірвати російські лінії постачання, а також вивести з ладу низку важливих цілей за лінією фронту».

Військовий України під час опанування РСЗВ М270 у Великій Британії. Липень 2022. Фото: Sky News

Норвегія також ухвалила рішення передати Україні три контрбатарейні радари Arthur.

Цю техніку норвежці теж передають у співпраці з Великою Британією, яка раніше вже відправляла РЛС цього типу Україні.

Норвегія перебуває у процесі заміни своїх радарів артилерійської артилерії на нові. У рамках поточного інвестиційного проєкту норвезька армія має отримати нові радари у 2024 та 2025 роках. А реактивні установки норвезькі військові уже вивели з експлуатації і тому шукати їм заміну в збройних силах не потрібно.

ARTHUR

Радари контрбатарейної боротьби та артилерійської розвідки ARTHUR (Artillery Hunting Radar) вже перебувають на озброєнні української армії.

Контрбатарейний радарний комплекс ARTHUR розроблений шведською компанією Ericsson Microwave Systems спільно зі збройними силами Норвегії та Швеції. У британській армії його називають «мобільний засіб артилерійського спостереження за полем бою».

Радар ARTHUR українських військових. 2022 рік. Україна. Фото: Збройні Сили України

Мобільний радар С-діапазону з пасивною фазованою антенною решіткою призначений для виявлення ворожої польової артилерії і був розроблений як основний елемент сенсорної системи протидії батареям на рівні бригади або дивізії. Радарний комплекс змонтований на шасі гусеничного всюдихода Bandvagn 206, розробленого компанією Hägglunds (тепер частина британської BAE Systems Platforms & Services).

Він може вираховувати місцезнаходження ворожих гаубиць на відстані 20-25 км і 120-мм мінометів на відстані 35-40 км з круговою вірогідною похибкою 0,35%. Частково заснований на тій же технології, що й радар Saab Giraffe, ARTHUR може одночасно сканувати до 100 цілей за хвилину, а також відстежувати політ снарядів та обчислювати точки влучання для коригування власної артилерії.

M270 РСЗВ Артилерія Велика Британія Військова допомога Норвегія РЛС РСЗВ Україна