fbpx
Українські десантники опанували німецькі та французькі міни 

Українські десантники опанували німецькі та французькі міни 

Війна з Росією Військова допомога Десантно-штурмові війська (ДШВ) ЗСУ Міни Україна

На Донеччині воїни-десантники ознайомилися з принципами дії та застосуванням мін закордонного виробництва, які нині є у розпорядженні ЗСУ.

Для військових провели серію практичних занять з інженерної підготовки, повідомляє АрміяInform.

Воїнів навчали розпізнавати різні протипіхотні та протитанкові міни вітчизняного і закордонного виробництва.

Зокрема десантники ознайомилися з французькою протиднищевою міною HPD-2A2, яку вже успішно використовують українські захисники. Її головна перевага – здатність спрацювання на зміну магнітного поля у ближньому просторі.

“Якщо в зоні її ураження з’являється велика маса металу, вона самостійно приводиться в дію. Також вона спрацьовує на зміну кута нахилу – якщо її зачепити колесом або гусеницею. Ба більше, на ній додатково встановлений оптичний датчик, і якщо спробувати з неї зняти ґрунт, вона також приводиться в дію”, – розповів військовий інструктор на позивний “Макей”.

Міна спрацьовує від індукційного датчика, який підриває кумулятивний заряд, коли поряд проїжджає транспортний засіб. За словами виробника, HPD-2A2 здатна пробивати 150 міліметрову броню. Крім того, її можна ховати на глибині до півтора метра.

Міна HPD-2A2 має пристрій захисту, чутливий до руху і сигналів, які надходять від міношукачів.

Після закінчення терміну бойової роботи встановлена без програми міна самонейтралізується, але якщо вона була встановлена з програмою (на 4-96 годин) – самоліквідується. Після самонейтралізації її ще можна зняти та відправити на завод для переспорядження.

Армійців також ознайомили з протибортовою міною німецького виробництва DM22. Вона проста у використанні та швидко розгортається у бойове положення.

“Це дуже зручна міна. Встановлюється на тверду поверхню, маскується, як правило, на узбіччі доріг, – продовжує “Макей”. — Вона має 40-метровий датчик цілі [ред, – тонкий оптоволоконний кабель], який протягується через проїжджу частину. У разі наїзду техніки миттєво спрацьовує заряд, який вистрілює в бік цілі. Пробиває майже 90 сантиметрів броні”, – зазначає “Макей”. 

Додамо, що маса та габарити таких мін, порівняно з радянськими зразками, зокрема мінами ТМ 83, дозволяють оперативно розміщувати їх на найбільш загрозливих напрямках. Також на противагу звичним протитанковим мінам, такий зразок несе значно меншу загрозу для цивільного населення.

Наприкінці занять військових ознайомили з нюансами встановлення та маскування мін.

Війна з Росією Військова допомога Десантно-штурмові війська (ДШВ) ЗСУ Міни Україна