fbpx
Українські дрони втопили російський ракетний катер “Ивановец”

Українські дрони втопили російський ракетний катер “Ивановец”

Війна з Росією Втрати Росії Ракетні катери Росія Україна Флот Чорне море

Внаслідок спецоперації Головного управління розвідки було знищено та затоплено російський ракетний катер проєкту 12411 “Ивановец”.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

У ніч з 31 січня на 1 лютого 2024 року воїни спецпідрозділу “Group 13” Головного управління розвідки Міністерства оборони України знищили ракетний катер “Ивановец” Чорноморського Флоту РФ.

Російський корабель проєкту 12411 перебував на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму, коли на нього була здійснена атака морськими дронами.

Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом. “Ивановец” дав крен на корму і затонув.

На кадрах показано, як після влучання одного з дронів кілька наступних поцілили в одне й те саме місце, значно розширивши пробоїну в борту. Імовірно, ще одне успішне влучання припало на кормову частину судна.

За інформацією ГУР, пошуково-рятувальна операція російських окупантів на Донузлаві, згідно з попередньою інформацією, успіху не мала.

Зазначимо, що штатний екіпаж бойового судна проєкту 12411 складається з 40 осіб.

У відомстві наголосили, що операція стала можливою за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та платформи United24. В межах цього проєкту для українських військових були придбані дрони.

Катер проєкту 12411 “Ивановец”

Ракетний катер “Ивановец” був закладений та спущений на воду у 1989 році на верфі “Средне-Невского судостроительного завода” в Санкт-Петербурзі. Він входив до складу Чорноморського флоту ВМФ РФ.

Він призначений для боротьби з ворожими надводними цілями. Для цього він озброєний 76-мм артилерійською установкою АК-176 та чотирма пусковими установками для протикорабельних крилатих ракет П-270 “Москит”. Зенітна компонента корабля представлена двома шестиствольними 30-мм гарматами АК-630М.

Російський ракетний катер проєкту 12411 "Ивановец" на рейді в Севастополі, 2021 рік.

“Ивановец” також відомий тим, що 21 липня 2023 року під час навчальних стрільб у північно-західній частині Чорного моря потопив протикорабельною крилатою ракетою захоплений у 2014 році український корвет “Тернопіль”.

Війна з Росією Втрати Росії Ракетні катери Росія Україна Флот Чорне море