fbpx
Українські M1A1 Abrams SA-UKR обладнали динамічним захистом «Контакт-1»

Українські M1A1 Abrams SA-UKR обладнали динамічним захистом «Контакт-1»

Бронетехніка Війна з Росією Танк "Abrams" Україна

Українські основні бойові танки M1A1 Abrams SA-UKR почали обладнувати блоками динамічного захисту «Контакт-1».

Відповідні фотографії оприлюднив Сергій Лещенко у своєму інстаграмі.

На світлинах видно, що Abrams отримав додатковий захист верхньої та нижньої лобових деталей у вигляді блоків динамічного захисту «Контакт-1».

Крім того, борти танка захищені комплектом динамічного захисту M19 Abrams Reactive Armor Tile-1 (ARAT-1).

Комбінація «Контакту-1» і ARAT-1 збільшує живучість бойової машини на полі бою проти кумулятивних засобів ураження супротивника.

Читайте більше у статті «Перші Abrams у бою в Україні»

Динамічний захист «Контакт-1»

«Контакт-1» — це навісний комплекс динамічного захисту першого покоління, який розробили у 1982 році фахівці НДІ Сталі.

Контейнер містить дві вибухові панелі розміром 252×130×10 мм. Кожна панель містить 260 грамів вибухівки ПГ-5А. Вага всього елемента без кріплень становить 5,3 кг.

Загальна маса комплекту динамічного захисту для радянського танка становить від 1,2 до 2 т. Вибухові панелі легко виймаються з контейнерів, які скріплені болтами, і, зокрема, їх виймають при зберіганні танка.

Після детонації вони починають рухатися вперед. При цьому є перетинають траєкторію кумулятивного струменя, постійно впливаючи на нього. Таким чином енергія струменя витрачається на пробиття цих пластин, а бічний імпульс від зіткнення дестабілізує струмінь.

При пробитті блока ДЗ кумулятивним струменем, два елементи захисту, які містяться всередині корпусу кожного такого блока, детонують.

Внаслідок дії елементів ДЗ бронепробивні характеристики кумулятивних засобів знижуються. Це допомагає уберегти бронетехніку від значних пошкоджень легкими протитанковими засобами.

M19 Abrams Reactive Armor Tile

M19 узятий на озброєння армії Сполучених Штатів у 2006 році для захисту танків під час боїв у міських умовах, виробляється компанією EBAD.

За даними польського ресурсу Defence24, вони створені на базі блоків ДЗ M5 з комплекту Bradley Reactive Armor Tiles (BRAT). Припускається, що M19 можуть захистити борт танка від кумулятивних боєприпасів із пробиванням близько 500—550 міліметрів.

Захист може швидко встановлюватися вручну, його елементи можуть бути швидко замінені в польових умовах.

Комплект відповідає вимогам стандарту MIL-STD 2105. Супутня шкода зведена до мінімуму завдяки ретельному аналізу і випробуванням, спрямованим на виключення детонації сусідніх блоків ДЗ.

Блоки ДЗ ARAT-1 захищають танк від кумулятивних боєприпасів, уламків та стрілецької зброї.

Принцип роботи полягає у тому, що струмінь кумулятивного заряду уражає металеві пластини, ініціюючи вибуховий шар усередині, змушуючи дві металеві пластини розлітатися у різні боки.

На кожному з бортів танка розміщується 32 блоки, є опціональна можливість розміщення на башті.

Модернізація західних танків

Нещодавно «Мілітарний» повідомляв, що українські танки Leopard 1A5DK обладнали блоками динамічного захисту «Ніж» та «Контакт-1».

На верхню та, ймовірно, на нижню лобові деталі Leopard 1A5DK встановили динамічний захист «Ніж», а на башту та, можливо, її борти та дах башти – «Контакт-1».

Крім того, помітно, що динамічний захист встановлений на борти корпусу бойової машини, однак який саме, невідомо.

Варто зазначити, що «Ніж» та «Контакт-1» були адаптовані під контейнер К1, тож відрізнити їх візуально неможливо. Також помітно, що днище контейнерів на ВЛД було потовщене, а НЛД отримав рознесене бронювання.

Бронетехніка Війна з Росією Танк "Abrams" Україна