fbpx
Українські танки Abrams використовують динамічний захист ARAT-1

Українські танки Abrams використовують динамічний захист ARAT-1

Війна з Росією США Танк "Abrams" Україна

Танки M1A1 SA Збройних Сил України оснащуються комплектом динамічного захисту M19 Abrams Reactive Armor Tile-1 (ARAT-1).

Відповідні фото з’явилися у соціальних мережах.

До цього часу поставлені Сполученими Штатами основні бойові танки M1A1 Abrams у спеціальній версії SA (situational awareness) “світилися” без додаткових елементів бронезахисту.

Динамічний захист ARAT входить до комплекту Tank Urban Survival Kit (TUSK), який активно застосовувався американськими танкістами під час кампанії в Іраку.

Варто уточнити, що TUSK включає два варіанти динамічного захисту – M19 та М32, який схожий на вигнуту плитку.

M19 Abrams Reactive Armor Tile

M19 був прийнятий на озброєння армії Сполучених Штатів у 2006 році для захисту танків під час боїв у міських умовах, виробляється компанією EBAD.

За даними польського ресурсу Defence24, вони створені на базі блоків ДЗ M5 з комплекту Bradley Reactive Armor Tiles (BRAT). Припускається, що M19 можуть захистити борт танку від кумулятивних боєприпасів з пробиванням близько 500-550 міліметрів.

Захист може швидко встановлюватися вручну, його елементи можуть бути швидко замінені в польових умовах.

Комплект відповідає вимогам стандарту MIL-STD 2105. Супутня шкода зведена до мінімуму завдяки ретельному аналізу і випробуванням, спрямованим на виключення детонації сусідніх блоків ДЗ.

Блоки ДЗ ARAT-1 захищають танк від кумулятивних боєприпасів, осколків та стрілецької зброї.

Принцип роботи полягає у тому, що струмінь кумулятивного заряду уражає металеві пластини, ініціюючи вибуховий шар в середині, змушуючи дві металеві пластини розлітатися у різні боки.

На кожному з бортів танка розміщується 32 блоки, присутня опціональна можливість розміщення на башті.

Війна з Росією США Танк "Abrams" Україна