fbpx
Українських військових озброїли гвинтівками FAMAS Felin

Українських військових озброїли гвинтівками FAMAS Felin

Військова допомога Піхотне озброєння Україна Франція

На озброєння українських Сил оборони надійшли французькі штурмові гвинтівки FAMAS Felin.

Фотографію з цією зброєю показав український військовий «Закс» у Twitter.

FAMAS Felin являє собою гвинтівку FAMAS G2 від французької компанії GIAT Industries.

Гвинтівка модифікувалася під застосування лазерного далекоміра, електронних прицільних пристроїв, які працюють у будь-який час доби, як при світлі, так і вночі.

Наприкінці 1990-х років у Франції було розпочато програму FELIN, призначену для створення комплексу озброєння піхотинця 21 століття.

Гвинтівка FAMAS Felin українських військових. Грудень 2023. Україна. Фото: @wrongpersonUA

У рамках цієї програми дещо модифіковану гвинтівку FAMAS G2 й оснастили різним обладнанням.

Спорядження також включало систему передачі даних (включаючи і картинку з прицілу) на нашоломний дисплей солдата і далі в комп’ютер.

Гвинтівки FAMAS використовувалися в різних операціях, включаючи «Бурю в пустелі» 1991 року та миротворчі операції середини-кінця 1990-х, де виявили себе надійною та зручною зброєю.

Гвинтівка FAMAS у всіх модифікаціях має конфігурацію буллпап (магазин і патронник розташовані за спусковим гачком та пістолетною рукояткою управління вогнем).

Ствол FAMAS незвичайний тим, що має всього 3 праві нарізи з кроком один оборот у 228 міліметрів, що дозволяє використовувати практично будь-які патрони калібру 5.56 мм.

Гвинтівка FAMAS Felin. Фото: Defence Update

Нагадаємо, у листопаді цього року стало відомо, що Україна замовила вогнепальну зброю у французької компанії Verney-Carron S.A., яка спеціалізується на виробництві гвинтівок та аксесуарів до них.

Угода передбачає виробництво та передачу Збройним Силам України близько 12 тисячі гвинтівок та 600 підствольних 40-мм гранатометів.

Військова допомога Піхотне озброєння Україна Франція