fbpx
У Китаї анонсували зенітну ракету з дальністю ураження 2000 км

У Китаї анонсували зенітну ракету з дальністю ураження 2000 км

Азія Гіперзвукові ракети Китай (КНР) ППО та ПРО Світ

Китайські розробники заявили про створення зенітної ракети, яка нібито зможе збивати літаки на відстані 2000 кілометрів.

Про це повідомляє видання South China Morning Post.

Команда китайських учених Північно-Західного політехнічного університету заявила про розробку ракети-перехоплювача, яка значно перевершить своїх конкурентів, маючи дальність ураження понад 2000 км.

Керівник групи Су Хуа повідомив, що їхній виріб «завдовжки всього 8 метрів і масою 2,5 тонни» оснащений розгінним твердопаливним та основним прямоточним реактивним двигуном.

Для забезпечення високої швидкості та дальності польоту вона запускатиметься по вертикальній траєкторіії у верхні шари атмосфери в якій вона долатиме більшу відстань та зрештою пікіруватиме на виявлену ціль.

Самостійне наведення ракети на зазначені відстані неможливе, тому всю маршову ділянку польоту її вестимуть за допомогою мережі супутників. Уже в кінці, наближаючись до цілі, ракета має перемкнутися на власні системи наведення.

Зазначається, що основними цілями такої ракети мають стати літаки-паливозаправники, стратегічні бомбардувальники та літаки раннього попередження. Такий вибір, ймовірно, пояснюється їх малою маневреністю та значною помітністю у радіолокаційному спектрі.

Наразі немає будь-яких зображень цієї ракети або ж підтвердження її існування. Також, судячи з контексту, ця розробка перебуває лише на етапі проєктування, відсутні будь-які відомості про проходження випробувань.

Опис зазначеної ракети схожий за своїми конструктивними особливостями на проєкти китайського гіперзвукового озброєння, які теж опиралися на використання прямоточних реактивних двигунів, зокрема, ракети Feitian-1.

Китайська ракета Feitian-1, червень 2022 року.

Не виключено, що проєкт передбачає розгін ракети до гіперзвукової швидкості у розріджених шарах атмосфери для швидкого подолання великих відстаней.

Водночас на фінальному відрізку польоту їй доведеться різко знижувати швидкість, щоб позбутися ефекту розпеченої плазми, який неодмінно виникне на таких швидкостях. Це важливо, адже плазма повністю блокує будь-який прийом інформації, що унеможливлює точне наведення.

Відповідно, при швидкості у кілька Махів ця ракета буде складним, але доступним до перехоплення об’єктом для винищувачів, які можуть діяти в ескорті зазначених бомбардувальників, паливозаправників та літаків раннього попередження.

Азія Гіперзвукові ракети Китай (КНР) ППО та ПРО Світ