fbpx
В Україні створено базу даних учасників визвольного руху «Імена самостійної України»

В Україні створено базу даних учасників визвольного руху «Імена самостійної України»

Визвольні змагання Історія Пам'ять Україна УНР

В Україні створено базу даних учасників визвольного руху 1917-1924 років.

Презентація проєкту відбулась учора 19 серпня, у Києві.

Назва інтернет-порталу «Імена самостійної України», її створенням займався благодійний фонд  «Героїка», що займається вивченням та популяризацією української військової історії, спорудженням пам’ятників та пам’ятних знаків на честь борців за незалежність України.

Волонтери фонду працювали над формуванням бази протягом 10 років. Робота велась на території 6 держав. Активісти опрацювали документи з українських, чеських, американських та польських архівів, що містять інформацію про особовий склад українських військових формувань 1917-1924 рр.

Були досліджені діаспорні періодичні видання та сфотографовано понад 13 тисяч поховань українських емігрантів у США, Канаді, Польщі, Німеччині та Чехії. Обробка та співставлення одержаних відомостей дозволили сформувати інтерактивну базу даних на 12 300 осіб.

База даних «Імена самостійної України»

Український військовий історик, член правління благодійного фонду «Героїка» Ярослав Тинченко зазначив, що в українських архівах може міститись інформація приблизно про 50 тисяч осіб, які пройшли через лави українських військ у 1917-1924 рр. Тож попереду серйозна робота зі збору та обробки даних.

За адресою www.db.geroika.org.ua відвідувачі сайту можуть швидко та безкоштовно перевірити – чи служили їхні пращури в українських військах протягом 1917-1924 рр. Для цього достатньо ввести прізвище та ім’я у пошукове поле.

Користувач може здійснювати пошук розшукуваної особи за прізвищем та одержати інформацію про:

  • військовий ранг та займану посаду;
  • дату та місце народження;
  • коротку біографічну довідку;
  • обставини смерті;
  • дату та місце поховання;
  • фото особи;
  • копії документів;
  • фото місця поховання.

Відео презентація проєкту «Імена самостійної України»:

Визвольні змагання Історія Пам'ять Україна УНР