fbpx
В Україну доставлені всі обіцяні болгарські БТР – міністр оборони країни

В Україну доставлені всі обіцяні болгарські БТР – міністр оборони країни

Балкани Болгарія Бронетехніка БТР БТР-60 Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Сусіди Україна

Болгарія відправила в Україну всі бронетранспортери БТР-60, які були обіцяні минулого року.

Про це 14 березня повідомив міністр оборони країни Тодор Тагарев.

За його словами, спочатку було організовано перевезення бронетехніки з різних майданчиків по всій країні до Софії. Цей процес розпочався 29 січня і тривав 4 тижні.

У болгарському міністерстві оборони розповіли, що перший ешелон із 30 вагонів вирушив в Україну 7 березня, а останній потяг з бронетранспортерами, за словами міністра, вже відправився.

БТР-60 МВС Болгарії, який передають Україні. Лютий 2024. Болгарія. Фото: Тодор Тагарєв

За словами Тагарева, загальна вартість передачі бронетранспортерів Україні обійшлася Болгарії у майже 87 тисяч євро.

До участі в різних етапах логістичної операції з транспортування БТР-60 брали участь 247 військовослужбовців і цивільних осіб з Командування логістичного забезпечення, Сухопутних військ і Служби військової поліції Болгарії.

До процесу також було залучено 26 одиниць спеціальної техніки.

Передача бронетехніки з Болгарії у межах військової допомоги було анонсовано ще влітку 2023 року, але затрималось, оскільки президент країни Румен Радев наклав вето, яке згодом було подолано парламентом.

Національні збори Болгарії у листопаді 2023 року ратифікували міжурядову угоду між Софією та Києвом, яка регламентує передання Україні 100 списаних бронетранспортерів.

Мова йде про передачу застарілих радянських БTР-60, які перебували на складах Міністерства внутрішніх справ Болгарії з 1980-х років.

Вони не експлуатувалися і болгарське МВС витрачало кошти на їх зберігання. Попередній спільний висновок болгарського Міноборони та МВС країни засвідчив, що передача бронетехніки не зашкодить обороноздатності Болгарії.

Треба зазначити, що це перший випадок, коли болгарська сторона передає бронетехніку Києву напряму, а не через посередників, як вона це робила до цього.

Балкани Болгарія Бронетехніка БТР БТР-60 Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Сусіди Україна