fbpx
В Україну доставили перші радари від литовських волонтерів

В Україну доставили перші радари від литовських волонтерів

Балтія Війна з Росією Військова допомога Волонтери Європа Литва ППО та ПРО РЛС Світ Україна

В Україну доставили перші три радари, які придбали для України за кошти литовських благодійників.

Про передачу першої партії радарів RADA ieMHR у четвер повідомила литовська волонтерська організація Blue/Yellow.

РЛС призначені для виявлення повітряних об’єктів і мають посилити захист України від російських повітряних атак. Загалом Україна отримає шістнадцять таких радарів.

В організації Blue/Yellow заявили, що перші три РЛС дісталися України та розгортаються на своїх ділянках. Інші радари готуються до відправлення, наразі триває оформлення необхідних документів.

“Через надзвичайно чутливу ситуацію з ППО в Україні ми поки що не можемо розкривати більше інформації. Інформація буде уточнюватися”, – наголошують у волонтерській організації.

Процедури закупівлі та організація відправлення радарів до Литви тривали близько місяця. Загалом українські військові отримають шістнадцять радарів замість раніше запланованих 14: 12 звичайних стаціонарних і ще 4 мобільних.

Кошти на сучасні радари ізраїльського виробництва збирали в рамках кампанії, яка стартувала 30 січня і отримала литовську назву RADAROM!

У ній брали участь громадські організації з підтримки України в Литві: Blue/Yellow, Laisvės TV, 1K fondas та Stiprūs kartu, а також литовський суспільний мовник LRT.

Спочатку планували зібрати щонайменше 5 мільйонів євро, однак уже за перший тиждень збору сума сягнула 6 млн євро. Акція завершилася через чотири тижні, організаторам вдалося зібрати 14 мільйонів євро.

У Blue/Yellow запевняють, що українські фахівці вже навчені та готові працювати з тактичними радарами RADA ieMHR. У березні група українських військових відвідала Литву та пройшла спеціальні навчання, щоб уміти правильно користуватися цими радарами. Навчальний курс проходив чотири дні: два – теоретичні заняття в аудиторіях, два – практична робота.

Про відправлення до України першої партії радарів RADA ieMHR було повідомлено у квітні. Решту РЛС готують до транспортування та передачі українським військовим згодом.

РЛС ieMHR — це тактичний тривимірний радіолокаційний комплекс виробництва ізраїльської компанії RADA, який здатен виявляти навіть невеликі цілі в зоні сканування. Він надає оператору комплексу інформацію про положення та висоту виявлених повітряних об’єктів. За даними виробника, радар здатен ефективно працювати в умовах активного використання радіоелектронних перешкод.

Балтія Війна з Росією Військова допомога Волонтери Європа Литва ППО та ПРО РЛС Світ Україна