fbpx
Вантажні літаки США отримають крилаті ракети

Вантажні літаки США отримають крилаті ракети

Lockheed Martin Крилаті ракети ПС США Світ США Україна

Управління стратегічного планування розвитку та експериментів (SDPE) Повітряних сил США уклало з Lockheed Martin контракт на підтримку наступного етапу кампанії по експериментах з піддонами, які зможуть нести крилаті ракети.

Про це повідомляє компанія Lockheed Martin

За контрактом Lockheed Martin має розробити піддони, які можуть нести боєприпаси. Це особливо актуально з огляду на скорочення парку стратегічних бомбардувальників.

У серпні представники AFLR уклали контракт з компанією Lockheed Martin на суму у 25 мільйонів доларів. За умовами угоди, підрядник представить перші зразки платформ для льотних випробувань у 2021 році.

Повідомляється, що нові платформи зможуть нести до 32 ракет AGM-158B JASSM-ER. Разом з тим, проєкт передбачає створення універсальної платформи, яка зможе нести не тільки ракети.

Десантування імітатора Pallitized Munitions з вантажного літака C-17

Метою програми є розширення функціоналу вантажних літаків ПС США. Розробка Lockheed Martin дозволить десантувати платформи з наступальним озброєнням, не потрапляючи в повітряний простір супротивника. Запуск зброї буде відбуватися в повітрі, коли літак виявиться на безпечній відстані.

Підкреслюється, що десантування таких платформ буде схоже зі звичайним десантуванням вантажів, і не буде зажати подальшої модернізації літаків.

Спочатку запуск зброї з десантованих платформ буде відбуватися за заздалегідь встановленим цілям, але вантажні літаки планують оснастити бортовими комп’ютерами, який дозволять операторам оновлювати інформацію про цілі.

CLEAVER

Нагадаємо, у вересні компанія протестувала працездатність системи. Неназваний літак Командування спеціальних операцій США здійснив десантування макета JASSM, а літак ПС США провів імітацію скидання за допомогою літака C-17.

Сюди ж можна віднести й експеримент AFRL, який провели в січні 2020 року. Тоді з борта MC-130J на полігоні скинули імітацію снарядів Cargo Launch Expendable Air Vehicles with Extended Range (CLEAVER).

MC-130J Commando II скидає дві крилаті ракети CLEAVER Фото: ПС США

У разі успіху, подібні системи дозволять компенсувати скорочення парку стратегічної авіації США. Крім того, можливість перетворювати транспортні літаки в носіїв наступального озброєння, може збільшити гнучкість в екстрених умовах.

Нагадаємо, ракети JASSM-ER, які використовуються в новій системі, мають максимальною дальністю в 980 км. Маса однієї ракети становить 1020 кг, що, наприклад, дозволяє нести бомбардувальнику B-52H 12 одиниць JASSM-ER, а B-1B – до 24 ракет.

Lockheed Martin Крилаті ракети ПС США Світ США Україна