fbpx
Велика Британія купує тисячі NLAW

Велика Британія купує тисячі NLAW

NLAW Saab Thales Велика Британія Європа Закупівлі ПТРК Світ

Компанія Saab отримала замовлення від міністерства оборони Великої Британії на легкі протитанкові комплекси NLAW.

Про це повідомили у пресрелізі Saab.

Комплекси будуть зібрані на заводі Thales у Белфасті в Північній Ірландії та доставлені до британської армії.

Міноборони Сполученого Королівства зазначає, що угода на суму 229 мільйонів фунтів стерлінгів передбачає збірку тисяч NLAW.

Кілька тисяч легких протитанкових комплексів будуть поставлені збройним силам Великої Британії протягом 2024-2026 років.

Контейнери протитанкових комплексів NLAW. Фото з відкритих джерел

Вони надійдуть на додаток до близько 500 одиниць NLAW, які будуть поставлені в 2023 році в рамках окремої закупівлі.

Придбання нових комплексів покликане поповнити запаси Великої Британії після того, як країна надала Україні тисячі NLAW для підтримки у боротьбі з російськими окупаційними військами.

Раніше британські ЗМІ повідомляли, що Сполучене Королівство передало Україні до половини від загальної кількості наявних у нього на озброєнні NLAW.

Протитанковий комплекс NLAW – це портативна зброя вагою 12,5 кг. Його розробила шведська група Saab AB спільно з британським відділенням групи Thales за завданням та фінансуванням міноборони Великої Британії.

NLAW – ручний одноразовий протитанковий засіб із ефективною дальністю стрільби до 800 метрів. Комплекс не використовує активну систему наведення на ціль. Натомість він використовує наведення за «прогнозованою прямою видимістю», включаючи магнітні та оптичні датчики.

Ілюстрація використання NLAW

Перед пуском навідник за допомогою прицілу протягом трьох секунд відстежує кутову швидкість цілі, яка запам’ятовується інерційним блоком ракети, який під час польоту робить необхідні поправки, коригуючи напрям руху. Бойова частина ракети може знищити добре захищений сучасний бойовий танк.

Ілюстрація використання NLAW

Ракета пролітає приблизно за метр над баштою танка і завдає удару. Система також надзвичайно ефективна в ситуаціях, коли оператор може бачити лише крихітну частину техніки противника. NLAW може боротися не лише з танками та іншою бронетехнікою, він також ефективний проти легших цілей. У режимі прямої атаки його можна використовувати проти вантажівок, автобусів, автомобілів.

NLAW Saab Thales Велика Британія Європа Закупівлі ПТРК Світ