fbpx
Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізації

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізації

Верховна Рада Війна з Росією Воєнний стан Україна

Верховна Рада продовжила термін проведення загальної мобілізації і дію воєнного стану в Україні ще на 90 днів.

Дію стану продовжують із 18 серпня до 18 листопада цього року.

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк із сесійної зали.

Цього разу продовження воєнного стану підтримали 347 народних депутатів, а мобілізації — 334. Це вже восьме продовження з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Востаннє парламент продовжував термін дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії у травні – на 90 днів, тобто до 18 серпня.

Голосування за продовження воєнного стану в Україні. Липень 2023. Україна. Фото: Ярослав Железняк

Такі рішення вже ухвалювали 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня, 16 листопада 2022 року, а також 7 лютого та 2 травня 2023-го.

Під час воєнного стану в країні можуть обмежувати свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Окрім того, можуть запровадити трудову повинність чи обов’язкові суспільно корисні роботи або ж примусове відчуження приватного майна. Також можливий перехід різних установ та організацій усіх форм власності на роботу на користь оборони.

Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Володимир Зеленський в Бахмуті, Донецька область, 20 грудня 2022 Фото: Офіс Президента

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й військове командування мають право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт і приватне майно.

Також в Україні можуть забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів. Може обмежуватися право на вільне пересування.

Верховна Рада Війна з Росією Воєнний стан Україна