fbpx
Військові США встановили, що іранський безпілотник уразив нафтовий танкер біля узбережжя Оману

Військові США встановили, що іранський безпілотник уразив нафтовий танкер біля узбережжя Оману

Близький Схід БпА (Безпілотні апарати) Іран Світ США

Аналіз уламків показав, що іранський безпілотник атакував комерційний нафтовий танкер біля узбережжя Оману.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на військових 5-го флоту ВМС США, який базується в Бахрейні.

Військові опублікували фото та подробиці розслідування нападу на танкер Pacific Zircon. В оприлюднених матеріалах є уламки безпілотника Shahed-136.

Військові заявили, що безпілотник пробив отвір шириною 76 см у задній частині корабля.  Вибухова хвиля пошкодила корабельний котел, резервуар для питної води та рятувальний пліт.

 

 

 

Зображення, зроблені командою зі знешкодження вибухонебезпечних предметів ВМС США на борту Pacific Zircon 16 листопада 2022 р., на яких показано пошкодження корабля внаслідок односторонньої атаки БПЛА 15 листопада 2022 р. Фото: Центральне командування ВМС/Роздатковий матеріал через REUTERS

“Атака Ірану на комерційний танкер, що проходив транзитом у міжнародних водах, була навмисною, кричущою та небезпечною, поставила під загрозу життя екіпажу судна та дестабілізувала безпеку на морі на Близькому Сході”, — заявив віце-адмірал Бред Купер, головнокомандувач ВМС США на Близькому Сході.

Графічна ілюстрація та зображення, зроблені командою зі знешкодження вибухонебезпечних предметів ВМС США на борту Pacific Zircon, 16 листопада 2022 р Ілюстрація: Центральне командування ВМС США/Роздатковий матеріал через REUTERS

Нагадаємо, ввечері 15 листопада іранський безпілотник-камікадзе уразив нафтовий танкер. За інформацією Associated Press, він пов’язаний із ізраїльським мільярдером.

Pacific Zircon управляється сінгапурською компанією Eastern Pacific Shipping, кінцевий бенефіціар якої – ізраїльський мільярдер Ідан Офер.

Танкер Pacific Zircon Фото з відкритих джерел

У заяві компанії Eastern Pacific Shipping зазначили, що судно Pacific Zircon перевозило нафту й було “уражено снарядом” приблизно за 150 миль (240 кілометрів) від узбережжя Оману.

Ізраїльський чиновник, який зв’язався з Associated Press на умовах анонімності, щоб повідомити неоприлюднені подробиці інциденту, сказав, що, схоже, Іран здійснив атаку за допомогою вибухового дрона Shahed-136.

Нагадаємо, напередодні CNN повідомили, що Іран передає в РФ креслення та компоненти для виготовлення безпілотників Shahed-136.

Близький Схід БпА (Безпілотні апарати) Іран Світ США