fbpx
Військово-морські сили Великої Британії перехопили вантаж контрабандного озброєння

Військово-морські сили Великої Британії перехопили вантаж контрабандного озброєння

Велика Британія Іран Контрабанда Світ США

Британські військово-морські сили на фрегаті Королівського флоту HMS Lancaster перехопили швидкісний катер у міжнародних водах поблизу Ірану. Він перевозив контрабандне озброєння.

Про це повідомляє пресслужба королівських морських сил Великої Британії.

Катер в Оманській затоці затримали 23 лютого. Він прямував невеликою акваторією між Оманом та Іраном. Цей маршрут давно використовують для нелегального перевезення зброї до Ємену.

Морські піхотинці 42 батальйону командос ВМС Великої Британії вилучили на борту судна понад 5000 одиниць стрілецького озброєння, 1,6 мільйона патронів, 30 іранських копій російських протитанкових керованих ракет 9M133 «Корнет», комплектуючі для балістичних ракет середньої дальності, тисячі ракетних запалів і паливо, яке використовується для виготовлення реактивних гранат.

Контрабандисти намагалися уникнути переслідування патрульного гелікоптера та рухались у бік іранських територіальних вод. Там підтримувані Іраном повстанці-хусити ведуть багаторічну громадянську війну проти міжнародно визнаного уряду Ємену, який підтримує коаліція під проводом Саудівської Аравії.

Катер ігнорував накази зупинитися, проте його все одно перехопив британський фрегат.

Західні військові регулярно проводять морські рейди, намагаючись перешкодити потокам контрабандої зброї, боєприпасів і вибухівки з Ірану до хуситів, адже вони порушують ембарго ООН на постачання зброї. Хоча ці перехоплення тривають роками, лише за останні кілька тижнів таких інцидентів було кілька.

«Це сьоме незаконне перехоплення зброї чи наркотиків за останні три місяці та ще один приклад посилення зловмисної морської діяльності Ірану в регіоні», — заявив віце-адмірал Бред Купер, командувач NAVCENT, 5-го флоту США та об’єднаних морських сил.

Вилучену зброю та компоненти для її виготовлення Велика Британія може затопити в морі або ж відправити на берег для знищення.

Проте є й альтернативний варіант утилізації перехопленого озброєння. Так, США нещодавно розглядали можливість відправлення в Україну іранської зброї та боєприпасів, які раніше були перехоплені на шляху до Ємену.

Представники міноборони США планують відправити ЗСУ понад 5000 автоматів, 1,6 мільйона набоїв до стрілецької зброї, а також невелику кількість протитанкових ракет та понад 7000 неконтактних підривників, вилучених останніми місяцями в іранських контрабандистів.

План відправлення конфіскованої зброї вважається «незвичайним кроком», який може відкрити нове джерело оборонної підтримки для України.

Велика Британія Іран Контрабанда Світ США