fbpx
Вітрильник «Дружба» відремонтують та передадуть інституту ВМС – Володимир Зеленський

Вітрильник «Дружба» відремонтують та передадуть інституту ВМС – Володимир Зеленський

ВМС України Навчання Україна Флот Чорне море

Президент України Володимир Зеленський заявив, що навчально-пасажирське вітрильне судно «Дружба» відремонтують та передадуть інституту ВМС.

Про це інформує Мілітарний.

Вітрильне судно «Дружба», який протягом півтора десятка років простоює у Практичній гавані Одеського морського порту, буде відремонтований і переданий для проходження морської практики курсантами Інституту ВМС Одеської морської академії, пише «Думская».

Про це 29 жовтня, заявив на брифінгу Володимир Зеленський, який перебував з робочим візитом в Одеській області.

“Вітрильник «Дружба» дуже важливий для навчання наших моряків, тому ми передамо його Міністерству оборони України. Його відремонтують, щоб курсанти виходили на ньому на морську практику”, – сказав глава держави.

Зеленський додав, що знає, як важливо відновити це судно для тренування найкращих у світі моряків, якими вважають себе багато одеситів.

“Якраз учора (28 жовтня) до мене звернулись з Міністерства освіти з пропозицію про передачу вітрильника «Дружба» на баланс Міністерства оборони. Я це зроблю найближчими днями, щоб курсанти виходили на цьому вітрильнику на морську практику”, – зазначив Зеленський, як передає «Укрінформ».

Навчальний вітрильник «Дружба» був побудований на польській суднобудівній верфі у Гданську в 1987 році разом з однотипними «Херсонес», «Паллада» «Мир» та «Надежда» для інших морських навчальних закладів СРСР.

Їх короткі технічні характеристики:
Довжина найбільша: 108,6 м (с бушпритом)
Ширина найбільша: 14,0 м,
Максимальна осадка: 6,6 м,
Площа вітрил: 3000 м²
Екіпаж: 50 осіб
Кількість практикантів: 144 особи


Найбільший в Україні вітрильник – навчально-пасажирське судно «Дружба»


Судна мають по два дизельних головних двигуна Zultzer потужністю 840 кВт кожен.

Вітрильник «Дружба» не одноразова ходив у похід в іноземні порти, серед найвідоміших – у 1990 році на борту зі 120 курсантами Одеської морської академії він відвідував США для дружньої зустрічі з колегами з морських академії штатів Мен та Масачусетс, також він відвідав потри Балтімора, Нью Йорка та Бостона.

ВМС України Навчання Україна Флот Чорне море