fbpx
ВМС Естонії отримали два катери національної побудови

ВМС Естонії отримали два катери національної побудови

Baltic Workboats Балтія ВМС Естонії Естонія Патрульні катери Суднобудування Флот

ВМС Естонії отримали два патрульні катери національної побудови від фірми фірми Baltic Workboats AS з Сааремаа.

Про це повідомила пресслужба естонського флоту.

Урочистості зі спуском на воду двох катерів Roland та Risto відбулися учора 10 грудня 2020 року в гавані Насва на Сааремаа.

Спочатку планувалось, що естонські військово-морські сили отримають нові жорстко-корпусні човни типу RHIB (від англ. rigid-hulled inflatable boat), але переглянувши витрати та здійснивши їх оптимізування вдалось акумулювати кошти на більш морехідні плавзасоби.

Нові катери значно покращать оперативну освіченість ВМС, посилять берегову оборону та слугуватимуть у підготовці офіцерів. До того ж ці перші кораблі побудовані у відповідності з вимогами ВМС Естонії. Цю подію можна рахувати нового главою у співпраці флоту, корабелів та естонського оборонного комплексу, – сказав на брифінгу командуючий ВМС Естонії коммодор Юрі Саска

Патрульний катер ВМС Естонії

Патрульні катери увійдуть до складу дивізіону катерів ВМС Естонії та будуть відповідати за захист надводних сил естонського флоту та союзників, захисту портів, супровід транспортів та висвітлення надводної обстановки.

Також катери будуть використовуватися для практичної підготовки кадетів ВМС Естонії.

Серед основних завдань естонських військово-морських сил – це розмінування, адже після світових воєн та протистояння у «Холодній війні» акваторія Балтійського моря ще досі несе у собі багато різних типів морських мін.

Обидва патрульні катери відносяться до одного проєкту Patrol 18WP, матеріал побудови – алюміній із застосуванням елементів балістичних захисних панелей.

Довжина катерів – 17,25 метри, ширина – 4,9 метри, осадка – 1,5 метри. Максимальна швидкість – 30 вузлів, які досягаються за рахунок силової установки потужністю в 1000 к.с.. Екіпаж одного катеру – 4 особи.

На момент спуску на воду обидва катери не були озброєні, а дообладнання 12,7 мм важким кулеметом з дистанційним керуванням відбудеться згодом. Окрім нього додатково встановлюється ще два 7,62 кулемети.

Угоду про будівництво нових катерів було підписано у квітні 2020 року, а загальна сума реалізованого контракту – 3,9 млн євро.

Baltic Workboats Балтія ВМС Естонії Естонія Патрульні катери Суднобудування Флот