fbpx
ВМС Ірану озброїлися далекобійними крилатими ракетами Talayieh

ВМС Ірану озброїлися далекобійними крилатими ракетами Talayieh

Близький Схід ВМС Ірану Іран Крилаті ракети ОПК Ракетобудування Світ Флот

Військово-морські сили Ірану отримали на озброєння крилаті ракети з радіусом дії 1000 км.

Про це повідомляє іранська агенція Tasnim.

За словами очільника ВМС Ірану Шахрама Ірані, крилата ракета під назвою Talayieh, може змінювати курс під час польоту та перенацілюватися на нову ціль.

Варто зазначити, що ракета Talayieh, яку отримав іранський військовий флот є зовні ідентичною ракеті Abu Mahdi, яку цього літа прийняли на озброєння ВМС Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР).

Ймовірно, це однин і той же тип ракет, але який отримав окремі назви в різних військових структурах Ірану, що відбувається вже не вперше.

Відомо, що Abu Mahdi являє собою створений для потреб іранського флоту варіант ракети іранського сімейства крилатих ракет Soumar/Howeizeh наземного базування.

Крилата ракета Ірану «Abu Mahdi». Фото: ЗМІ Ірану

Ракета отримала можливість уражати різні стаціонарні наземні цілі та надводні кораблі в морі. Ці ракети можна запускати із різних носіїв.

Сімейство іранських крилатих ракет Soumar/Howeizeh було створено в результаті робіт з вивчення та копіювання технологій радянських крилатих ракет великої дальності Х-55.

Для ураження рухомих морських цілей ракета Abu Mahdi оснащена активно-пасивною радіолокаційною головкою самонаведення, а інформацію про розташування цілі крилата ракета отримує під час польоту.

Швидше за все, аналогічні спроможності має і ракета Talayieh, яка у грудні 2023 року надійшла на озброєння ВМС Ірану.

Також у листопаді цього року іранський університет аерокосмічних наук та технологій “Ашура” представив макет гіперзвукової ракети під назвою Fattah-2.

Іранська гіперзвукова балістична ракета Fattah-2, листопад 2023 року.

Нова ракета є подальшим розвитком балістичної ракети Fattah-1, що отримала нову боєголовку. Вона виконана по технології гіперзвукового плануючого апарату.

Дальність польоту нової іранської ракети наразі невідома.

Близький Схід ВМС Ірану Іран Крилаті ракети ОПК Ракетобудування Світ Флот