fbpx
Воїни бригади “Буревій” розповіли про бої в Серебрянському лісі

Воїни бригади “Буревій” розповіли про бої в Серебрянському лісі

1 бригада НГУ Війна з Росією Європа Луганщина НГУ Світ Україна

Воїни 1-ї президентської бригади «Буревій» Національної гвардії розповіли про бої з окупантами в Серебрянському лісі.

Репортаж оприлюднила пресслужба НГУ.

Тактика дій росіян на цьому напрямку має певні відмінності через складнощі в штурмових діях у лісистій місцевості. Окупанти активно застосовують штурмову піхоту підрозділів «Шторм Z», що комплектуються із в’язнів.

«Першочергове завдання супротивника — це завести піхоту в траншеї. Вони на броні за будь-яку ціну пробують проїхати наші мінні загородження та завести піхоту на позиції. Головно це 2–3 одиниці бронетехніки та до 30 осіб особового складу. Вже у траншеях вони продовжують штурмові дії або чекають підходу регулярних підрозділів», — розповідає Костянтин Вахрамєєв, командир батальйону «Хорив».

За словами бійців, від початку року ворог призупинив масштабні наступальні дії на напрямку, зосередившись на артилерійських обстрілах українських позицій та зміцненні власних оборонних рубежів.

«Після заходу нашої бригади на рубежі супротивник намагався масованими штурмовими діями прорвати оборону. Наймасованіший удар був 25 грудня за підтримки танків, трьох БМП та близько ста осіб піхоти. Наступ був відбитий, після чого активних спроб більше не було», — розповідає Ігор Трофименко, заступник командира бригади.

На багатьох ділянках фронту росіяни перейшли до позиційних боїв, застосовуючи артилерію та дрони, а також готуються до оборони: зводять інженерні загородження та мінують передній край оборони.

«Ворог контролює наші переміщення і перевезення, а ми, відповідно, контролюємо їх. У Серебрянському лісі ворог найбільше концентрує увагу на логістичних переміщеннях, уражає логістичні «артерії». Це створює складність у постачанні боєприпасів та особового складу», — розповідає Денис Зелений, офіцер секції оперативного планування батальйону «Хорив».

Утім, він зазначив, що окупантам не вдається блокувати переміщення, тому українські військові продовжують безперешкодно діставатися позицій.

За словами Дениса, спроби артилерійського впливу на українську логістику залишаються ключовим каталізатором для постійних артилерійських дуелей на цьому напрямку. Одна з таких навіть потрапила на відео під час репортажу.

Від постійних артилерійських ударів від лісу мало що залишилося: більшість дерев зламані, а їхні гілки посічені великою кількістю уламків.

Денис Зелений, офіцер секції оперативного планування батальйону "Хорив". Фото: пресслужба НГУ.

Розповідаючи про свої сильні сторони, у бригаді зазначають, що основна частина військових «Буревію» — це загартовані у боях досвідчені воїни. На ввіреному напрямку бригада активно застосовує свої підрозділи аеророзвідки та снайперські групи.

1 бригада НГУ Війна з Росією Європа Луганщина НГУ Світ Україна