fbpx
На Донбасі виявили російські комплекси РЕБ

На Донбасі виявили російські комплекси РЕБ

Війна на Донбасі Донбас РЕБ Російська агресія

Російські системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) потрапляють у текстові звіти СММ ОБСЄ.

Волонтерам InformNapalm вдається відстежити російські системи на Донбасі.

Наприкінці 2019 в статті «Сучасні російські комплекси РЕБ зафіксовані на Донбасі» волонтери представили ексклюзивні фото та перелік з 12 російських комплексів, які фіксувалися на Донбасі.

Черговий звіт СММ ОБСЄ №60/20 від 12 березня 2020 викрив нове місце дислокації на південній околиці Луганська 3 сучасних російських комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ): РБ-341В «Леєр-3», Р-934Б «Синиця» та РБ-636 «Свєт-КУ».

У звіті СММ ОБСЄ №40/20 від 18 лютого 2020 з’явилася інша цікава інформація, що 16 лютого БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував 3 комплекси радіоелектронної боротьби: Р-330Ж «Житель», Р-934Б «Синиця» та РБ-636 «Свєт-КУ» біля населеного пункту Вербова Балка в 28 км на південний схід від Донецька.

Волонтер InformNapalm вдалось отримати ексклюзивні фотодокази цієї фіксації, провести дорозвідку та уточнення вказаних даних.

Фіксація російських РЕБ з БПЛА

«Фото візуально підтверджує та деталізує текстові дані звіту ОБСЄ №40/20.», – повідомляють волонтери

Фото: informnapalm.org

Для візуального порівняння елементів волонтери додали фото аналогічних зразків російської техніки.

Р-330Ж «Житель»

Р-330Ж «Житель»

Р-934Б «Синиця» або Р934БМВ. У звіті ця система вказана як Р-934Б «Синиця», але дослідники InformNapalm вважають, що це модифікація цієї системи, а саме – Р934БМВ зі складу комплексу “Борисоглібськ-2”, який також неодноразово фіксувався на Донбасі.

Р-934Б «Синиця» або Р934БМВ

РБ-636 «Свет-КУ». І знову у об’єктив БПЛА СММ ОБСЄ потрапила система РБ-636 «Свет-КУ»

РБ-636 «Свет-КУ»

Зазначається, що в 2016 році волонтери вперше ідентифікували російський мобільний комплекс радіотехнічного контролю та захисту інформації РБ-636 «Свет-КУ», який потрапив на фото в Луганську на перетині вулиць 50-річчя утворення СРСР і Курчатова.

Також тоді вдалося встановити, що комплекс був закріплений за 18-ю окремою ротою РЕБ (в/ч Л-05776, місце дислокації м. Луганськ) 2-го армійського корпусу російських окупаційних військ на Донбасі. На шасі комплексу був нанесений тактичний знак «18 у квадраті», реєстраційний номер ЛК 4686.

Висновки по звіту СММ ОБСЄ №40/20

За даними волонтерів, які спираючись на вихідні дані, що знімок розгорнутих російських систем РЕБ зроблений біля населеного пункту Вербова Балка в 28 км на південний схід від Донецька (інформація зі звіту ОБСЄ №40/20), OSINT-дослідники InformNapalm визначили по характерним особливостям місцевості та куту даху будівлі, яка потрапила на фото, що це територія аеродрому Моспіно.

Координати: 47°50’46.0″N 38°05’54.5″E.


«Територія колишнього аеродрому має гарну інфраструктуру, яка залишилась непошкодженою. Відстань від лінії фронту достатня та оптимальна для використання цього аеродрому в якості бази для армійських БПЛА», — зазначають волонтери

Волонтерами наводиться приклад, БПЛА Орлан-10, які входять до складу російського комплексу РБ-341В «Леєр-3», призначеного для придушення GSM-зв’язку за допомогою перешкод. Комплекс також здатен підміняти вежі стільникового зв’язку і відправляти абонентам фейкові SMS з метою введення в оману, або здійснення психологічного тиску.

Потужне прикриття цієї території російськими системами РЕБ і РЛС також вказує на ймовірність розгорнутого в цьому районі російського командного пункту, – наголосили у Informnapalm.

Російський комплекс РБ-341В «Леєр-3» також був помічений СММ ОБСЄ 10 березня 2020 на околицях Луганська і це вказано у звіті №60/20.

Волонтерам InformNapalm передали фото SMS-повідомлень, які надходили на їх телефони у м.Щастя в Новоайдарському районі Луганської області.

Зазначається, що ці фото також опосередковано підтверджують активне застосування російськими військовими РБ-341В «Леєр-3» та БПЛА Орлан-10 з метою психологічного впливу на українських військовослужбовців та цивільне населення.

Таким чином Російська Федерація продовжує використання своїх новітніх комплексів, озброєння та систем на Донбасі — резюмували волонтери.

informnapalm

Війна на Донбасі Донбас РЕБ Російська агресія