fbpx
ЄС спрямує 5 мільярдів євро на оборону у країнах-партнерах

ЄС спрямує 5 мільярдів євро на оборону у країнах-партнерах

Європа Світ Сусіди

ЄС спрямує 5 мільярдів євро на підтримку миру та оборону у країнах-партнерах.

Про це пише DW.

Рішення про створення European Peace Facility (EPF) ухвалили міністри закордонних справ на засіданні в Брюсселі в понеділок, 22 березня, повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Рада ЄС погодила новий фінансовий інструмент для підтримки миру в третіх країнах. З 2021 по 2027 рік на нього спрямують п’ять мільярдів євро.

Кінцевою метою EPF буде посилити здатність ЄС запобігати конфліктам, підтримувати мир і посилити міжнародну стабільність і безпеку, – зазначили у Раді ЄС. Там пояснили, що досягати цієї цілі будуть або підтримуючи миротворчі зусилля країн-партнерів, або “посилюючи спроможність їхніх збройних сил забезпечувати мир і безпеку на їхній державній території”.

Підтримка полягатиме, зокрема, в наданні озброєнь і товарів оборонного призначення. У ЄС обіцяють проводити ретельний аналіз ризиків і вживати запобіжних заходів.

Європейська рада. Фото: З вільних джерел

EPF прийде на заміну подібному інструменту, дія якого поширювалася лише на Африку: African Peace Facility. Однак новий фонд не обмежуватиметься лише Африкою.

Скористатися ним зможе будь-яка країна світу – але для цього потрібна буде згода Ради ЄС. Вносити пропозиції зможе як верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель, так і національні столиці країн Євросоюзу.

Держави-члени ЄС зараз обговорюють пріоритетні регіони для дії, у відповідності до чинних стратегій ЄС і виходячи з потреб партнерів і безпекових викликів, з якими вони стикаються, – уточнили в пресслужбі.


Країни НАТО продовжують нарощувати витрати на оборону


Нещодавно Європейський Союз подовжив персональні санкції проти Росії через Україну ще на півроку.

Європейський Союз знову подовжив санкції проти 177 фізичних та 48 юридичних осіб за підрив територіальної цілісності України.

Європа Світ Сусіди