fbpx
ЄС виділить 500 мільйонів євро військової допомоги Україні

ЄС виділить 500 мільйонів євро військової допомоги Україні

Військова допомога ЄС

У понеділок міністри закордонних справ Євросоюзу погодилися виділити ще 500 мільйонів євро (542 мільйони доларів) військової допомоги Україні.

Про це повідомляє видання Reuters.

Сьомий транш підтримки погодили у Брюсселі на зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС. Минулого тижня західні країни не змогли домовитися про відправку Україні бойових танків, але пообіцяли нову фінансову підтримку.

Міністри закордонних справ схвалили пакет у 500 мільйонів євро разом із додатковими 45 мільйонами на «нелетальне обладнання» військової навчальної місії ЄС для України, повідомили шведські та чеські чиновники.

Ми залишаємося непохитними в нашій підтримці Збройних Сил України“, – йдеться у промові представництва Швеції на її офіційній сторінці у Twitter.

Мілітарний повідомляв, що 3 грудня 2022 року досягла повної оперативної готовності нова тренувальна місія Євросоюзу для військових Збройних Сил України EUMAM Ukraine.

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель на брифінгу в польському місті Бжег, де розгорнутий центр підготовки для українських військових.

“Я радий оголосити, що командувач місії адмірал Блежан, який супроводжував мене сьогодні, заявив, що місія досягла повної оперативної готовності. Місія вже працює, місія дозволить навчити 15 тисяч українських військових. Вона коштуватиме бюджету ЄС 100 млн євро“, – сказав Боррель.

Наразі 1100 українських військових проходять навчання у рамках цієї місії у різних таборах.

Місія триватиме протягом 24 місяців і доповнить внески ЄС для України в рамках Європейського фонду миру. Перший батальйон Збройних Сил України уже розпочав навчання у Польщі.

В Польщі стартували навчання для українських військових EUMAM, листопад 2022 Фото: Генеральний штаб ЗС Польщі

Тренувальна місія забезпечуватиме координацію з двосторонніми заходами держав-членів на підтримку України, а також з іншими міжнародними партнерами і буде відкритою для участі третіх держав.

EUMAM має мандат на проведення індивідуальної, колективної та спеціалізованої підготовки до 15 000 військовослужбовців ЗСУ в різних місцях на території держав-членів Євросоюзу.

 

Військова допомога ЄС