fbpx
Європейська оборонна агенція визначила 6 пріоритетів ЄС

Європейська оборонна агенція визначила 6 пріоритетів ЄС

EDA PESCO Європа Світ Сусіди

Європейська оборонна агенція (підрозділ Ради ЄС – EDA) визначила та представила перший оборонний огляд ЄС – CARD-2020 (Coordinated Annual Review on Defence) з 6 пріоритетів.

20 листопада 2020 року він був представлений міністрам оборони країн-членів Євросоюзу.

Документ визначає сфери, які є пріоритетними та у яких країни ЄС повинні кооперуватися. EDA визначило шість ключових напрямків.

Основний бойовий танк

Як йдеться в документі, зараз 18 країн ЄС експлуатують близько 4000 танків різних типів. З цих країн, 7 планують вже в найближчий час почати оновлення парку, а 11 мають намір зробити це в середньостроковій перспективі.


Матеріал по темі: Україна хоче долучитися до розробки єдиної платформи бронетехніки ЄС


EDA закликає країни ЄС до узгодження цих планів аж до спільної закупівлі єдиного типу танків заради логістичної та іншої сумісності військ в майбутньому.

Система піхотинця майбутнього

EDA рекомендує до середини 2020-их років мати загальноприйняту в ЄС архітектуру індивідуальної бойової системи піхотинця (стрілецька зброя, цифровий зв’язок, прилади нічного бачення і т.д.). Автори документу відмічають, що у нинішніх 730 000 військових ЄС нині ці системи надто розрізнені і є потенціал для уніфікації на 30% вже найближчими роками.

Патрульний корабель

Зараз 20 країн ЄС експлуатують 45 патрульних кораблів. EDA вважає за доцільне оновити їх протягом наступного десятиліття під єдиний тип патрульних кораблів, нещодавно до цієї програми приєдналась Іспанія.

Протидія БПЛА та Засоби заборони доступу

EDA рекомендує виробити єдині стандарти ЄС в цій царині. Серед інших рекомендацій – інтеграція повітряних сил, сил ППО та протиракетної оборони країн.

Оборона в космосі

CARD рекомендує розробити європейський підхід до оборони в космосі для покращення доступу до космічних послуг та захисту активів.

Підвищення мобільності

EDA закликає країни ЄС прискорити диджиталізацію процесів пов’язаних із забезпеченням мобільності військ. А також посилити власні спроможності у транспортуванні засобів морським та повітряним шляхом.

Загалом огляд містить 55 напрямків співпраці.

EDA та Європейська служба зовнішньої дії (EEAS) з 2017 року разом утворюють Секретаріат Постійне структурне співробітництво з питань безпеки та оборони (PESCO).

EDA PESCO Європа Світ Сусіди