fbpx
З’явилася можлива дата запуску ізраїльської системи оповіщення в Україні

З’явилася можлива дата запуску ізраїльської системи оповіщення в Україні

Ізраїль ППО та ПРО Україна

Ізраїльську систему оповіщення про повітряну небезпеку можуть встановити протягом чотирьох місяців.

Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в інтервʼю The Times of Israel.

Розповідаючи про свій діалог з міністром закордонних справ Ізраїлю Елі Коеном, Корнійчук сказав, що підкреслював міністру недостатньо вдалі терміни запуску нової системи.

«Слухай, у нас зараз жорстока війна. Ми говоримо про це [отримання системи, – ред.] публічно півроку. Це не те, про що ми говоримо таємно. Нам обіцяли її, але цього досі не відбулось», — сказав він.

Також посол повідомив, що спершу розгортання буде пілотним і в кращому випадку охопить таке місто, як Київ. Якщо все працюватиме добре – згодом систему поставлять і в інших регіонах України.

Зі слів Корнійчука, це та ж сама технологія, яку давно використовують в Ізраїлі. Але систему оповіщення «Червоний колір», також відому як Tzeva Adom, спеціально адаптують під наші реалії.

Tzeva Adom створена для виявлення ракет, а також безпілотників. Траєкторію руху відстежують за допомогою радарів, що відслідковують повітряний простір у напрямку територій, із яких зазвичай проводиться обстріл. Також система прораховує час наближення — сирена дає спеціальний сигнал, який вказує, скільки хвилин/секунд є у людей, щоб сховатися.

Одна із заявлених переваг цієї системи – здатність вираховувати відносно точний час та місце влучання запущених ракет, що дозволяє локалізувати площу роботи системи оповіщення до конкретного міста.

Проте умови роботи і можливості цієї системи в Україні відрізнятимуться через особливості озброєння, яке застосовує Росія проти України.

Під час терористичних атак на Ізраїль зазвичай використовують некеровані балістичні ракети до РСЗВ БМ-21 «Град» та саморобні «Кассам». Такі ракети незмінно летять увесь час по балістичній траєкторії, тому можна завчасно вирахувати їхній напрямок руху та місце влучання.

Умови російсько-української війни вирізняються тим, що основний засіб терору росіян – крилаті ракети, які за своєю конструкцією більше нагадують класичний літак та можуть неодноразово виконувати маневри та змінювати напрямок польоту. Тому вирахувати місця їхнього влучання неможливо.

Наразі за виявлення потенційних повітряних загроз в Україні відповідають Повітряні сили ЗСУ. Для цього вони використовують різні джерела, але основні – це радіолокація, дані української розвідки та країн-партнерів, розповів речник ВПС Збройних сил України Юрій Ігнат.

Військові визначають місце запуску ракети, її можливий тип і дальність ураження. Також прогнозується приблизний курс, що дає змогу визначати області, яким загрожує небезпека.

«Між моментом фіксації загрози в небі та запуском сирени може минати від декількох секунд до хвилин. Фактично це один телефонний дзвінок по спецзв’язку. Після чого сирену в потрібних регіонах вмикає місцева влада», — пояснив Ігнат.

Ізраїль ППО та ПРО Україна