fbpx
«Зоря»-«Машпроект» будує нову компресорну станцію в Яготині

«Зоря»-«Машпроект» будує нову компресорну станцію в Яготині

ДП НВКГ «Зоря» — «Машпроект» Київщина ОПК Україна Укроборонпром Цивільні громадяни

Державне підприємство НВКГ «Зоря»-«Машпроект» будує нову компресорну станцію для транспортування природного газу в Яготині.

Про це повідомила пресслужба ДК «Укроборонпром».

Станція задовольнить потреби у газі всю Київську область.

Для підприємства це новий профіль діяльності, адже основний напрямок роботи «Зоря»-«Машпроект» – розробка та виробництво газотурбінних двигунів для флоту.

«Це унікальний досвід для “Зорі”-”Машпроект”. Це ніколи не було нашим бізнесом, адже ми є виробниками турбін для військових та цивільних потреб. Але так склалося, що наразі ми беремо участь у будівництві нової компресорної станції. Цей унікальний досвід, який ми отримуємо зараз, ми будемо використовувати і в майбутньому для збільшення нашої присутності на цьому ринку в інтересах держави та її безпеки», – сказав генеральний директор ДП “НВКГ “Зоря”-”Машпроект” Олексій Жуковець.

Реконструкція компресорної станції «Яготин» здійснюється «Зорею»-«Машпроект» на замовлення АТ «Укртрансгаз».

Процес будівництва насосної станції у Яготині

Потужність нової компресорної станції, оснащеної газоперекачувальними агрегатами (3 робочі й 1 резервний) та газотурбінним двигуном від «Зоря»-«Машпроект», сягне 50 млн м3 на добу. Новий цех має бути введений в експлуатацію за рік.

Виробництвом газоперекачувальних агрегатів окрім держпідприємства займається Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» та КБ «Теплоенергоавтоматика».

Спільними зусиллями за півроку вже збудували три з чотирьох газоперекачувальних агрегатів.

«Ще пів року тому на цьому майданчику нічого не було. Але “Зоря”-”Машпроект” показала результат: що це підприємство може виробляти не лише надскладні агрегати для кораблів, але й задовольняти цивільні потреби держави, зокрема, у транспортуванні газу», – відзначив Голова Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Зараз будівництво йде за графіком та за рік нова станція має бути введена в експлуатацію.

ДП НВКГ «Зоря» — «Машпроект» Київщина ОПК Україна Укроборонпром Цивільні громадяни