fbpx
“Зовнішня сила” пошкодила кабель зв’язку між Швецією та Естонією

“Зовнішня сила” пошкодила кабель зв’язку між Швецією та Естонією

Естонія Європа Світ Теракт Швеція

Шведський уряд стверджує, що підводний телекомунікаційний кабель, який сполучає країну з Естонією, був пошкоджений унаслідок дії «зовнішньої сили».

Відповідну заяву оприлюднено на сайті уряду Швеції.

«Було підтверджено, що кабель пошкоджено через «зовнішню силу» або втручання. Пошкодження не вплинуло на функцію кабелю. Це сталося в межах економічної зони Естонії», – йдеться у заяві.

Зазначається, що впродовж останніх декількох днів шведські урядові установи отримали інформацію про пошкодження телекомунікаційного кабелю між Швецією та Естонією.

Що саме спричинило пошкодження, наразі невідомо.

Припускають, що це може бути пов’язано з двома іншими інцидентами: пошкодженням газопроводу Balticconnector, що з’єднує Естонію і Фінляндію, та кабелем зв’язку між цими країнами.

Balticconnector на мапі

Як повідомлялося, аварія на підводному газопроводі Balticconnector, який з’єднує Естонію та Фінляндію, сталася в ніч проти 8 жовтня.

Газогін перекрили через витік, спричинений навмисною зовнішньою силою.

Також стало відомо про пошкодження кабелю зв’язку між Естонією та Фінляндією.

Розслідуванням причин пошкодження газопроводу займається Фінляндія, пошкодження кабелю зв’язку розслідує влада Естонії.

Естонсько-фінський спільний газопровід Balticconnector відкрили у грудні 2019 року. Довжина підводної частини Balticconnector від естонського портового міста Палдіскі до фінського Інкоо становить 77 км. Наземна частина займає 55 км в Естонії і 21 км у Фінляндії.

Компресорна станція морського газопроводу Balticconnector. Фото: REUTERS

Мета Balticconnector полягала в забезпеченні транспортування газу між Фінляндією, Естонією і Латвією без додаткових витрат й зменшення залежності місцевих ринків від російського «Газпрому».

Естонія Європа Світ Теракт Швеція