fbpx
ЗРК Stormer HVM захищає українські сили у Вугледарі

ЗРК Stormer HVM захищає українські сили у Вугледарі

Stormer HVM Війна з Росією Війна на Донбасі ЗРК ППО та ПРО Україна

Українські військові для прикриття від повітряного нападу російських окупантів застосовують зенітно-ракетні комплекси Stormer HVM.

Зокрема, ці системи протиповітряної оборони захищають українські сили у Вугледарі.

Відео з пересуванням цієї техніки опублікував журналіст AFP Арман Солдін (Arman Soldin).

Нині російські окупаційні війська намагаються захопити місто Вугледар у Донецькій області та штурмують українські позиції довкола цього населеного пункту.

“Ми були лише за кілька кілометрів від Вугледару, де українці борються, щоб захистити місто, яке тепер перебуває під прицілом російських військ”, – написав Солдін у Twitter.

Українське місто росіяни інтенсивно обстрілюють з усіх видів озброєння. Противник застосовує ствольну та реактивну артилерію і авіацію.

“У місті пошкоджено 100 % будинків, зруйнована майже вся інфраструктура та комунальні підприємства. З середини березня у Вугледарі немає комунікацій. Немає опалення, води, світла, зв’язку”, – повідомив заступник голови Вугледарської військової адміністрації Максим Вербовський в ефірі телеканалу “Еспресо”.

Українські військові стримують наступальні дії ворога та завдають окупаційним силам значних втрат у бронетехніці та живій силі.

ЗРК Stormer HVM призначені для ураження широкого спектру засобів повітряного нападу та протиповітряної оборони бронетанкових з’єднань. Цей комплекс Україна отримала від Великої Британії у липні 2022 року.

Stormer HVM (High Velocity Missile) – ЗРК малої дальності. Комплекс призначений для знищення гелікоптерів та літаків, що летять на малих висотах. Складається із пускової установки ракет Starstreak або Martlet LMM з 8 транспортно-пусковими контейнерами, що встановлені на броньовану гусеничну платформу Stormer. Обидва типи ракет також застосовуються українськими військовими проти Росії у складі переносних зенітно-ракетних комплексів.

На даху машини також встановлений панорамний (всеракурсний) приціл та система виявлення і розпізнавання повітряних цілей. Дальність виявлення цілі типу “літак” становить близько 18 км, типу “гелікоптер” – 8 км. Час від моменту виявлення цілі до пуску ракети становить менше 5 секунд.

У зенітному комплексі використовується спосіб наведення за принципом польоту в лазерному промені. Автоматика комплексу підсвічує ціль, а ракета утримується у промені та вражає ціль. Заявлена максимальна дальність ураження цілей ракетою Starstreak становить 7 км. Досяжність комплексу за висотою – до 7 км. Окрім восьми ракет на пусковій установці, машина може перевозити ще 12 додаткових ракет для перезарядки.

Stormer HVM Війна з Росією Війна на Донбасі ЗРК ППО та ПРО Україна