fbpx
ЗСУ знищили рідкісний російський мінний загороджувач

ЗСУ знищили рідкісний російський мінний загороджувач

128 оГШБр Війна з Росією Втрати Росії Інженерна техніка Україна

Українські артилеристи знищили рідкісну російську інженерну машину дистанційного мінування «Земледелие».

Новину оприлюднила пресслужба фонду “Повернись Живим”.

Підрозділ аеророзвідки 128 гірсько-штурмової бригади виявив за допомогою безпілотника “Лелека-100” російську інженерну машину окупантів, після чого на ціль було скориговано вогонь артилерії.

Судячи з потужного вибуху, уламки артилерійського боєприпасу влучили в боєкомплект пускової установки з інженерними боєприпасами, що спричинило детонацію та нештатний пуск.

За словами представників фонду, бойову машину комплексу знищили на півдні України. “Земледелие” мало провести замінування, аби зупинити просування українських військ.

ІСДМ «Земледелие»

ІСДМ «Земледелие» – це сучасна російська інженерна машина дистанційного мінування, що призначена для оперативного створення мінних полів на особливо небезпечних напрямках. Розробник системи – НВО «СПЛАВ» ім. А. Н. Ганичева.

Вперше систему продемонстрували 24 червня 2020 року на параді Перемоги у Москві.

Машина призначена для оперативного створення мінних полів на особливо небезпечних напрямках на відстані від 5 до 15 км. Вона вистрілює реактивні снаряди, які забезпечують встановлення мін у заданому районі. Можливе укладання мінних полів будь-якої складності, у тому числі з проходами для своїх військ.

Зовні артилерійська частина інженерної машини нагадує пускові від РСЗВ «Град». Машина застосовує аналогічні боєприпаси калібру 122-мм, але для мінування використовуються боєприпаси з бойовою частиною, начиненою готовими до установки мінами.

До складу комплексу дистанційного мінування входить носій пускової установки на восьмиколісному броньованому шасі КамАЗ, транспортно-заряджальна машина та транспортно-пускові контейнери з інженерними боєприпасами.

Бойова машина має два транспортно-пускові контейнери на 25 ракет кожен, вона оснащена супутниковою навігаційною системою, комп’ютером та метеостанцією, що дозволяє вносити корективи та враховувати вплив погоди на політ ракет.

Відповідно до другого протоколу Женевської конвенції, кожна міна обладнана програмованими самоліквідаторами. Це гарантує, що мінні поля автоматично дезактивуються через певний час без участі людини.

128 оГШБр Війна з Росією Втрати Росії Інженерна техніка Україна