fbpx
ЗСУ знищили російський “Солнцепёк”

ЗСУ знищили російський “Солнцепёк”

59 бригада ЗСУ Авдіївка Артилерія Війна з Росією Втрати Росії Донецька область ТОС-1 Україна

Українські військові знищили російську важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепёк” під Авдіївкою.

Відео було оприлюднене в соціальних мережах.

Бійці 59 окремої мотопіхотної бригади виявили російську вогнеметну систему, що висувалась на вогневу позицію для удару по українським військовим.

За допомогою ударного FPV-дрона воїнам вдалось перехопити установку, влучивши кумулятивним зарядом у пускову установку із зарядженими боєприпасами.

Внаслідок детонації боєкомплекту з термобаричними ракетами машина була повністю знищена разом з екіпажем, що складався з трьох осіб.

Місце ураження артилерійської установки вдалось геолокувати (тут) південніше Водяного, що на правому фасі Авдіївського виступу. Воно знаходиться в 3-5 кілометрах від лінії бойового зіткнення.

Варто зауважити, що на таку відстань до передової ТОС-1А вимушена наближатись через надзвичайно малу, як для реактивної системи залпового вогню, максимальну дальність вогню, що становить всього 6 кілометрів.

Саме мала дальність ураження є основною причиною чисельних втрат досить рідкісних російських машин на фронті. За час російського вторгнення проєктом Oryx було зафіксовано десять втрачених ТОС-1А.

Російський наступ під Авдіївкою

Уражена вогнеметна система була залучена для підтримки російських сил, котрі 20 жовтня поновили спроби оточити український укріпрайон та залучили велику кількість механізованих підрозділів для масованого наступу.

3 полк Сил спеціальних операцій опублікував відео на якому можна побачити високу концентрацію техніки на одному із напрямків.

На кадрах відео видно, як російська бронетехніка: БТР-80 /82А і танки, пересуваються відкритою місцевістю групами по кілька машин у напрямку українських позицій.

Вони рухалися поруч зі спаленою технікою, яка залишилась від попереднього наступу, що проводився кілька днів тому.

59 бригада ЗСУ Авдіївка Артилерія Війна з Росією Втрати Росії Донецька область ТОС-1 Україна