fbpx
Про десантний бронетранспортер БТР-МДМ
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Про десантний бронетранспортер БТР-МДМ

Бронетехніка БТР БТР-МДМ Росія

Тему для сьогоднішнього випуску аналоговнєтної техніки підкинули свіжі фотографії бойової машини з непростою долею. На знімках, зроблених кілька днів тому на Лугащині – російський бронетранспортер БТР-МДМ, відомий також як «Ракушка» зі складу 98-ї повітряно-десантеої дивізії. Машина спочатку підірвалась на міні, а потім отримала контрольний в голову українським дроном.

Отже, що ж це за подєлка?

БТР-МДМ став породженням калічної радянської коцепції бойових машин десанту. Нагадаємо лише, що завдяки нахрапистості гєнєрала Марґєлова ВДВ отримали на озброєння специфічний клас бойової техніки, представники якого за вогневими можливостями не поступалися БМП, але водночас були значно легшими і компактнішими, пристосованим для десантування з літаків за допомогою багатокупольних парашутних систем.

Серед численних недоліків БМД-1, породжених вимогами забезпечення малих габаритів і маси, була її недостатня місткість – крім екіпажу вона вміщала лише чотирьох десантників. Таке відділення практично не могло вирішувати бойових завдань в спішеному порядку. Тому в комплект до БМД-1 створили бронетранспортер БТР-Д – трохи подовжений варіант, позбавлений башти, зі значно слабшим озброєнням, але значно більш місткий. З появою БМД-2 новий варіант десантного бронетранспортера не створювали – адже від БМД-1 ця машина, по суті, відрізнялась тільки баштою з озброєнням.

Для БМД-3 «парний» бронетранспортер створити не встигли з огляду на короткоривалість кар’єри цієї машини (хоч зараз росіяни  почали повертати в стрій БМД-3, які ще є на базах зберігання). БМД-4 в її першій ітерації (без літери «М») теж виявилась малосерійною, але в пару до неї створили бронетранспортер БТР-МД. Ну, а коли через банкрутство Волгоградського тракторного заводу удосконалення БМД-4 передали «Курганмашзаводу», його фахівці радикально перепроєктували машину, намагаючись підвищити надійсність шасі. Ось цей варіант і впровадили у серійне виробництво і взяли на озброєння як БМД-4М. Ну, а бронетранспортер на його базі отримав позначення БТР-МДМ.

Якщо БМД-4М вміщає вісім осіб (3 члени екіпажу і 5 десантників), то БТР-МДМ – аж 15 (відповідно, 2 і 13). З огляду на малі габарити машини, напхані вони, як шпроти в банці. До того ж, спішуватись їм непросто: БТР-МДМ успадкував традиційну для радянських БМД схему з кормовим розташуванням двигуна, тож нормальних дверей, не кажучи вже про рампу, десантне відділення «Ракушки» не має. Озброєння БТР-МДМ складається з двох 7,62-мм кулеметів – одного в командирській башточці і одного в правій передній частині корпусу.

Постачання БТР-МДМ велось у складі батальйонних комплектів – разом з БМД-4М. Перша партія надійшла у 2015 р. До початку 2022 р. поставлено було щонайменше 11 батальйонних комплектів БМД-4М/БТР-МДМ. Найбільше – чотири – отримала псковська 76-та ДШД (по два у 104-й і 234-й полки). По два комплекти отримала 106-та ВДД (у рязанський 137-й полк), 7-ма ДШД (по одному у новоросійський 108-й полк і ставропольський 247-й), 31-ша окрема ДШБр (Ульяновськ). Один комплект (останній з відомих поставлених) надійшов у івановський 217-й полк 98-ї ВДД. Саме до цього батальйону, вочевидь, належить свіженька луганська жертва.

Усього ж підтверджені втрати принаймні 25 «Ракушок», з них вісім стали українськими трофеями.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Бронетехніка БТР БТР-МДМ Росія