fbpx
Fighting Falcon: історія імені
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Fighting Falcon: історія імені

F-16 Авіація Історія

Звідки взялась назва Fighting Falcon – “Бойовий Сокіл”? І чому не просто Falcon – назвали ж мисливець F-15 «Орлом» (Eagle) без жодних прикметників.

Власне, переможець у конкурсі на ім’я для нового мисливця, оголошеному Повітрняними силами США, технік-сержант Джозеф А. Курделл, завідувач складом фотоматеріалів на авіабазі Мак-Ділл (шт. Флорида), запропонував саме назву «Фалкон». Мотивував свою пропозицію він тим, що сокіл є талісманом Академії ПС США в Колорадо-Спрінгс. Але Повітряні сили вже мали на озброєнні одного «Фалкона» – керовану ракету класу «повітря-повітря». Далеко не нова, наприкінці 1970-х років вона вже дослужувала своє – але все ще лишалась на озброєнні. До того ж, існував ще один тезко – бізнес-джет «Фалкон» французької фірми «Авйон Марсель Дассо», дуже популярний в той час на ринку США.

Тож щоб уникнути плутанини для F-16 обрали назву «Файтінг Фалкон». Найраніший датований документ, у якому фігурє ця назва – лист до техніка-сержанта Курделла від 11 травня 1976 р. Цікаво, що у листі містилась і вказівка на нагороду. Нею була… безкоштовна вечеря в сержантській їдальні авіабази, де служив Курделл, в обраний ним день! Офіційно ж назва «Файтінг Фалкон» була надана F-16 аж за чотири роки – 21 липня 1980 р., під час урочистої церемонії на авіабазі Хілл (шт. Юта), де дислокувалось перше крило ПС США, озброєне цими мисливцями.

Часто можна зустріти й альтернативну назву – «Вайпер» (гадюка). Вона теж має свою історію. До офіційного «хрещення» F-16 цю назву використовували пілоти з авіабази Хілл, які літали на цих мисливцях.

Підполковник Пет МакАду, один з перших пілотів F-16, згадував:

«Наприкінці розбігу F-16 нагадував кобру чи щось подібне, коли він наближався до вас. Однак «Нортроп» уже взяв таку назву для YF-17. Ми всі проголосували, і Viper отримав дуже високі результати. До того ж, у той час по телебаченню йшов серіал Battlestar Galactica, у якому фігурували космічні мисливці Colоnial Viper. Однак генерали не хотіли, щоб літак “назвали на честь якоїсь змії”!».

Крім того, «Файтінг Фалкон» мав цілу низку інших неофіційних назв. Через електродистанційну систему управління його прозвали Electric Jet. Значна кількість аварій в перші роки експлуатації (в принципі, нормальне явище для нових літаків) призвела до появи прізвиська Lawn Dart («дартс для газону»; також конотація зі старим мисливцем-перехоплювачем F-102 Delta Dart). Коли ж «дитячих хвороб» вдалось позбутись, F-16 прозвали Sweet sixteen.

Кілька альтернативних назв з маркетинговою метою використовувала фірма-виробник. F-16C/D щоб підкреслити його всепогодність і здатність діяти вночі в рекламних матеріалах називали Midnight Falcon («Опівнічний Сокіл»). А спеціальний варіант для Об’єднаних Арабських Емріатів фігурував як Desert Falcon («Пустельний Сокіл»). Нарешті, в низці країн (Ізраїль, Польща) замість «Файтінг Фалкон» використовуються власні назви.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

F-16 Авіація Історія

Останні публікації автора