fbpx
“Кімскандери” проти України?
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

“Кімскандери” проти України?

Балістичні ракети Війна з Росією ОТРК Північна Корея (КНДР) Росія

Білий дім учора підтвердив факт використання росією проти України балістичних ракет північнокорейського виробництва. Що ж, сталось те, що й слід було очікувати з огляді на зміцніння альянсу тоталітарних режимів – трикутника Москва-Тегеран-Пхеньян. Північнокорейський диктатор, позбавлений будь-яких стримуючих чинників, не зупинився перед передачею немитій пускових установок і «кількох десятків балістичних ракет». Найбільш ймовірно, це ракети, відомі як KN-23, або ж «Кімскандер». Придивимось до них докладніше.

Як натякає прізвисько, «Кімскандер» – це північнокорейський відповідник російського «Іскандера». Ці вироби дійсно дуже схожі між собою, навіть транспортно-пускові установки нефахівцю відрізнити складно. Позначення KN-23 – це не корейське, а американське, присвоєне військовою розвідкою після ідентифікації нового виробу північнокорейської ракетної промисловості. В КНДР же ця ракета називається просто – 화성-11가, або ж «Хвасонг-11 удосконалена» (у латиничній транскрипції – Hwasong-11Ga). Саме ж слово «Хвасонг», наскільки я зумів розібратись, перекладається як «Марс».

Вперше нові ракети були показані на параді 8 лютого 2018 р. На той момент це ще, ймовірно, не були повноцінні вироби – лише макети. Перший випробувальний пуск Hwasong-11Ga відбувся 4 травня 2019 р. на дальність 240 км. У наступних випробуваннях була досягнута дальність 690 км. Треба сказати, що КНДР не публікує жодних даних щодо свого озброєння, особливо ракетного. Усі ці цифри – результат роботи розвідки, у тому числі технічними засобами.

Ймовірно, що існує два варіанти KN-23, які різняться дальністю пуску (450 км для базового варіанту, 600-690 – для удосконаленого). В обох маса бойової частини становить орієнтовно 500 кг. Сама бойова частина – моноблочна, повітряного підриву. Вона годиться для ураження неукріплених поверхневих цілей – наприклад, житлових будинків…

Кругове імовірне відхилення становить, за оцінками експертів, близько 100 м з використанням супутникової системи і 200 м – лише з інерційною системою. Тобто, KN-23 точкові цілі уражати нездатна, а ось для терору проти мирних міст – цілком годиться.

Ракета Hwasong-11Ga зовні схожа на балістичну ракету 9М723 комплексу «Іскандер-М», але довша за неї (8,7 м замість 7,8 м) і має більший діаметр. Збільшення діаметру зумовлене, на думку західних експертів, застосуванням твердопаливного двигуна діаметром 1,1 м від балістичної ракети підводного базування «Пуккуксонг-1». При цьому, знову ж, за оцінками експертів, Hwasong-11Ga легша від 9М723 – близько 3400 кг у порівнянні з 3800 кг.

За деякими даними, росіяни вже використовували ракети Hwasong-11Ga під час масованих комбінованих ударів 30 грудня і 2 січня. Свідченням цього є фото решток хвостової частини ракети, яка схожа на 9М723, але водночас має дещо іншу форму газових рулів. Стовідсоткової певності про застосування північнокорейських ракет поки немає.

Чим же загрожує поява в арсеналі РФ північнокорейських ракет? Насамперед – розширенням застосування проти України балістичних ракет, найбільш складних цілей для нашої протиповітряної оборони. Як цьому протистояти? Звісно, посиленням ППО за рахунок сучасних протиракетних систем від наших союзників. І тут мова не лише про «Петріоти» і SAMP-T, але й про спеціалізовані американські системи THAAD. Не виключено, що американці захочуть перевірити ефективність цих систем проти реальних цілей – і в цьому плані наші і їхні інтереси можуть збігтись. Ну і другий спосіб – знищення пускових установок і запасів ракет до того, як вони будуть застосовані. Це вже простір для роботи наших дронів і російських партизан.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Балістичні ракети Війна з Росією ОТРК Північна Корея (КНДР) Росія