fbpx
Кубинський “Рубіж”
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Кубинський “Рубіж”

Історія КрАЗ Куба Протикорабельні ракети (ПКР)

У цьому пості багато тексту не буде – бо інформації знайшов дуже обмаль. Але фото  дуже цікаві. Близько десяти років тому на Кубі переставили свій береговий ракетний комплекс “Рубіж” зі штатного шасі МАЗ-543 на напівпричепи, які буксируються КрАЗами.

Навіщо? Ймовірно, запчастини до КрАЗів дістати значно легше, ніж до спеціалізованих МАЗівських шасі.

Власне, це далеко не перший випадок використання КрАЗівських шасі кубинцями для своїх імпровізацій. Сучасні збройні сили Куби – це справжнісінька кунсткамера.

Окрім ракетних комплексів з українськими вантажівками Армія Куби також має цілу гаму САУ власного виробництва на шасі КрАЗ-255Б, знаних під спільною назвою “Юпітер”.

Відомо щонайменше п’ять модифікацій таких САУ. Найменш відомі з них – це Jupiter I i Jupiter II. На думку експертів, в обох випадках йдеться про 130-мм гармати, але в одному з них САУ має стандартну кабіну, а в іншому – зі зрізаним верхом.

А це – більш відома Jupiter III. Легко тюнінговане стандартне шасі з 122-мм гаубицею Д-30.

Значно більш цікаві – четверта і п’ята моделі, які з’явились близько 2006 року. Шасі досить сильно змінене, з новою дворядною кабіною “а-ля МАЗ-543”, до того ж, броньованою. Jupiter IV озброєний 122-мм гарматою А-19.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Історія КрАЗ Куба Протикорабельні ракети (ПКР)