fbpx
Про знищену російську БРЕМ-Л
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Останні публікації автора

Про знищену російську БРЕМ-Л

Бронетехніка Історія Росія

Перший день нового року приніс фотопідтвердження чергової втрати рідкісної російської техніки. На цей раз – броньованої ремонтно-евакуаційної машини БРЕМ-Л, вона ж – об’єкт 691, вона ж – «Беглянка» (не питайте – принцип, за яким запорєбрікове міністерство нападу обирає назви для військової техніки, логічному поясненню не піддається). Що ж це за машина?

Питання ремонтного забезпечення в армії СРСР традиційно знаходились в нижній частині списку пріоритетів – ми вже розглядали це на прикладі тягача БТС-4. Такими ж запущеними вони лишаються і в армії РФ– що визнають і самі росіяни. Герой нашої сьогоднішньої оповідки – наочна цьому ілюстрація.

Поширення гусеничних бойових машин піхоти, здавалося б, мало поставити руба питання про забезпечення їх відповідним «шлейфом» допоміжних машин. Так, як роблять зараз армії цивілізованих країн – в пакеті з БМП закупляють виконані на тому ж шасі командирські, розвідувальні, інженерні машини, самохідні міномети, броньовані ремонтно-евакуаційні машини… Але ж СРСР до цивілізованих країн не віднесеш.

БМП-1 взяли на озброєння в 1966 р., а створену на її шасі БРЕМ-2 – рівно за два десятиліття по тому, 1986 р. Саме вчасно (це сарказм, єслі шо) – бо у 1987-му з’явилась БМП-3… А вона, мало того, що була у півтора рази важча від БМП-1/2, так ще й мала абсолютно іншу конструкцію. БРЕМ-2 не могла ані евакуювати БМП-3, ані забезпечити її польовий ремонт.

Цього разу російські інженери виявились оперативнішими – броньована ремонтно-евакуаційна машина БРЕМ-Л, створена на базі БМП-3, була запущена у виробництво вже на початку 1990-х років. Проте вини міністерства оборони РФ в тому немає – причиною став величезний експортний контракт з ОАЕ на майже чотири сотні БМП-3, реалізований упродовж 1992-1997 рр. Еміри дбали про бронетехніку майже так само, як про своїх улюблених арабських скакунів, тож замовили в комплекті з БМП-3 аж 85 БРЕМ-Л.

Кілька БРЕМ-Л разом з БМП-3 у 2011-2012 рр. отримала Венесуела, дві машини надійшло до морської піхоти Індонезії. Армія ж шишкостану, хоч і мала на початку 2022 р. десь 760 БМП-3, навряд чи отримала більше десятка «Бєглянок». І ось одна з них не зуміла «сбєжать»…

Що ж являє собою БРЕМ-Л? Ходова частина, двигун і трансмісія відповідають базовій машині. Цільове обладнання включає гідравлічний підйомний кран вантажопідйомністю 5 т, тягову лебідку з зусиллям 15 т (з поліспастами – 45 т), сошник-бульдозер. Є й електрозварювальне обладнання, здатне працювати зі сталлю і алюмінієвими сплавами. Екіпаж «Бєглянки» – 3 особи, озброєння – 7,62-мм кулемет.

Груднева втрата «Беглянки» – не єдина. На початку серпня 2023 року вже фіксувалось знищення такої машини на Запорізькому напрямі – наш дрон закинув вибухівку просто у відкритий люк, спричинивши пожежу всередині машини. Влітку минулого року БРЕМ-Л фігурувала в переліку зразків, випуск яких має налагодити або відновити «Курганмашзавод». Однак досі жодної інформації про поставки нової партії «Бєглянок» не надходило.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк – 4731 2196 4166 1818

Бронетехніка Історія Росія

Останні публікації автора