fbpx

СРСР vs НАТО: Як здійснюється управління батальйону польової артилерії США

Артилерія НАТО Світ США

Давно мав бажання розібратися з різницею в управлінні бойовими діями артилерійського дивізіону (стандарти РККА 1945 року, перекладені українською мовою в останні 30 років) та батальйону польової артилерії (стандарт НАТО STANAG ATP 3-09.23).

Як у нас – підготовлений читач у курсі. Тому більше зупинюсь на аспекті «як у них?».

Операції, проведені ЗС США в останні 30 років, показали, що піхоті байдуже, як називається вид/рід військ, що допоможе здобути перемогу в бою. Командир піхотинців не повинен вникати в тонкощі, тому для спрощення використання арсенал з вогню артилерії, ударів ракет і авіації, інженерних загороджень, дій ДРГ, спецназу, ССО, застосування запалювальних засобів назвали «вогнева підтримка». Сильно не думали, просто обрали самого розумного у військах і координацію всього цього доручили артилеристу. Тобто було створено єдину сервісну службу, котра за заявкою піхоти знищує цілі на полі бою та в його околицях. Відбулася трансформація штабу артилерійського дивізіону в центр управління вогневою підтримкою.

Як воно працює? Якщо в бригадній тактичній групі (brigade combat team, BCT) є батальйон польової артилерії, то його командир очолює на КП BCT осередок вогневої підтримки Fire support cell (FSC). В дивізії FSC очолює командир артилерійської бригади. Так само – в корпусі. Якщо підрозділ артилерії призначений для безпосередньої підтримки піхотного підрозділу (по їх настановам – місія прямої підтримки, DS mission), комбат особисто виконує обов’язки офіцера-координатора вогневої підтримки (FSCOORD).

Хто бере участь в управлінні бойовими діями батальйону польової артилерії?

Ключових фігур – три: командир батальйону ПА, головний сержант батальйону (CSM) (у нас відсутній як явище) та XO (у нас – НШ адн). В роботі штабу беруть участь S1 (офіцер по персоналу, такого не маємо), S2 (офіцер розвідки, сирота, котрий ставить на КСП бусоль, дивиться в неї, коли в неї не дивиться комдив, носить на шиї бінокля, читає з карти висоту точки, котру загадав комдив, і відповідає за наявність бутерів та кави на КСП. Все це – замість управління розвідкою), S3 (оперативний офіцер, теж не маємо), S4 (офіцер логістики, у нас – зампотил адн) та S6 (офіцер зв’язку та електроніки, CESO; у нас такий є, слідкує за ноутами перших осіб і працює радистом у КД або НШ). Капелан не є офіцером штабу, але працює в штабі по принципу «церква там, де паства».

Коли штаби наших дивізіонів перейдуть на S-структуру – уяви не маю, здається, цей аспект взагалі не розглядається, як одна з перспектив розвитку артилерії.

Крім згаданих посадовців задіяні офіцери, котрі не входять до штабу, але входять до командування батальйону: офіцер управління вогнем (FDO, у нас такого немає), офіцер з наведення (у нас навіть такого виду діяльності немає. Загалом це – офіцер-розвідник, що здійснює аналіз розвідінформації та видає координати цілей. Близький по змісту роботи – начальник ПУАР, в наших реаліях – напівміфічна фігура, десь між лісовичком та кікіморою, всі чули, що є, але мало хто бачив, чим зайнятий – взагалі хрін поймеш), офіцер РХБЗ (у нас – сержант, хімік-інструктор), помічник лікаря (офіцер), офіцер з постачання (BMO, S4 лише планує що і куди коли привезти, а ось цей всіх ощасливлює безпосередньо), офіцер з боєприпасів (BAO, свята людина, боєприпаси – не лише окремий напрям постачання, але й рух, охорона та проводка колон з «бойовими огірками»). Якщо калібр в батальйоні поменше, замість BAO працює командир взводу підтримки (SPL). Залежно від штату (чим більше обсяг завдань) можуть бути ще один чи декілька офіцерів з вогневої підтримки (FSO) та офіцерів зв’язку (LNO) (входять до командування та підпорядковані лише командиру батальйону).

Бачимо таке: чистого зама, зама з МПЗ, психолога, зампотеха, зампотила немає. Якщо перейти на S-структуру, то чисельність командування дивізіону зросте на 5 посад, тобто в буде 8 осіб і в штабі – ще 6.

Хто що робить в бою?

Комдив/комбат ПА: особливої різниці в обов’язках немає. Чотири перші пункти обов’язків західного колеги такі:

  • постійно оцінювати потреби батальйону з точки зору його здатності підтримувати свою боєздатність та надавати вогневу підтримку;
  • встановити чіткі та послідовні стандарти дій, віддати вказівки щодо поточної та майбутньої діяльності, переконатись, що штаб батальйону та командири батарей розуміють його замисел;
  • встановити політику сприяння дисципліні та моральному духу в батальйоні (працюють тут комбати, капелан – не при справах, він лише задовольняє релігійні потреби);
  • забезпечити адміністративну та матеріально-технічну підтримку батальйону (тобто порішати у верхньому штабі за усі проблеми особисто).

Під час DS mission робота комбата така:

  • консультувати піхотного командира з усіх питань вогневої підтримки;
  • керувати та контролювати планування та координацію всіх наявних засобів ураження, що призначені для підтримки піхотного підрозділу, включаючи команди розвідувальної підтримки FIST та елементи вогневої підтримки FSE;
  • контролювати та координувати дії та вогонь на ураження підрозділів артилерії загальної підтримки та посилення (в НАТО є три способи інтеграції артилерії в піхоту: organic (штатна, у нас не виділена, як спосіб підтримки піхоти), direct support (загальної підтримки, про котру, власно, тут і йдеться, у нас – підтримуюча артилерія) та close support (безпосередньої підтримки, у нас – придана артилерія);
  • керувати та контролювати розробку плану вогневої підтримки (FSP) та плану підтримки польової артилерії (FASP), як складових плану операції піхотного підрозділу.

За великим рахунком наш комдив вміє робити все те саме, але дещо за іншими алгоритмами.

Чим мені подобається західний варіант, так це чіткою інтеграцією вогневої підтримки та інших дій арти в план дій піхоти, все заточено на здобуття перемоги саме нею.

За браком місця інших посадовців дам оглядово.

Головний сержант (CSM) – цікавий хлопець, консультант командира батальйону ПА, має бути не лише артилеристом, але й розбиратися в оперативному плануванні, логістиці та адмініструванні. Він є очима командира, зосереджується на потребах вогневих батарей (їх в НАТО в батальйоні – дві). Працює незалежно від командира там, де потрібні нагляд, контроль чи спостереження, через що має службове авто, водія та рацію. Головна задача – забезпечити ефективну комунікацію командира уверх та вниз, забезпечити отримання його наказу останнім бійцем та інформування командира про проблеми цього останнього бійця. CSM консультує командира щодо солдат, консультує S3 штабу щодо планування підготовки, скеровує роботу головних сержантів батарей та керує навчанням і підготовкою сержантського складу. Як на мене – дуже цікавий дядечко. Коли він на своєму місті – не потрібні відповідальні та інші нічні чергові, замполіт та вся інша братва, що намагається якось працювати з солдатами і сержантами підрозділів.

ХО. Він НШ адн та замкомдива в одній особі. Стандарт НАТО встановлює йому чітке місце в похідному порядку – між колоною КП батальйону ПА та колонами вогневих батарей. Саме ХО зобов’язаний пасти священну корову планування – MDMP (процес прийняття рішень). Він розробляє FASP і всім штабом бере участь у розробці FSP (артилерист координує його розробку, а не бігає по КП зганяючи учасників процесу вогневого ураження до карти, де треба малювати план). Розробляє план бойового забезпечення (CSS plan), керує та контролює роботу адміністративно-логістичного операційного центру (ALOC) та центру оперативної підтримки батальйону (BSOC). Встановлю є і підтримує взаємодію з артилерією, котра виконує завдання в операційній зоні. Спрямовує та контролює розробку плану поточної операції для КП батальйону, інших оперативних центрів (ALOC, BSOC) та підрозділів штабу (тобто саме ХО має зробити витяг з плану операції та довести його складові до підрозділів свого штабу, так досягається єдине розуміння замислу піхотного командира).

Бачимо, що ХО абсолютно не бере участі в підготовці артилерії до ведення вогню, у підготовці даних для стрільби та процесі управління вогнем, у чому є кардинальна різниця між НШ нашого адн та ХО.

На що варто звернути увагу?

– піхота просунутих армій світу отримує вогневу підтримку, котру надають всі, а координує її артилерист;
– командир дивізіону не стоїть на КСП з біноклем, а управляє вогневою підтримкою з робочого міста на КП піхотного командира, маючи навколо себе команду спеціалістів зі свого ж дивізіону. Якщо піхотний командир працює на свіжому повітрі, всі працюють поряд з ним тамже;
– НШ адн не бере участі в управлінні вогнем, але управляє всіма іншими процесами бойового застосування дивізіону;
– головний сержант дивізіону – права рука командира, його очі, вуха, рот і палка якщо того вимагає обстановка;
– перехід на S-структуру потребує збільшення чисельності штатів.

Чим зайняті посадовці штабу, звідки беруться і як ретранслюються дані для стрільби – напишу згодом.

Як то кажуть: «не ходіть по інших каналах». Далі буде.

Артилерія НАТО Світ США