fbpx
Аеродром у Джанкої став логістичним хабом армії РФ

Аеродром у Джанкої став логістичним хабом армії РФ

Авіація Війна з Росією Джанкой Крим ПКС Росії Україна

Головним логістичним хабом армії РФ і місцем, де базуються ударні російські гелікоптери, став військовий аеродром біля міста Джанкой в окупованому Криму.

Про це повідомили аналітики з Радіо Свобода з посиланням на супутникові знімки Planet Labs.

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк каже, що така ситуація почалася після того, як лінія фронту сформувалася по руслу Дніпра.

На супутникових знімках Planet Labs за 31 жовтня 2022 року можна побачити, що на аеродромі у Джанкої стоять понад пів сотні вертольотів – Ка-52, Ми-28, Ми-35, Ми-8 та безліч облаштованих місць для розміщення зенітно-ракетних комплексів і ППО. А також щонайменше три склади з боєприпасами.

Судячи з супутникових фото, на аеродромі, крім вертольотів, часто сідають вантажні літаки та штурмовики Су-25.

Фото з супутника аеродрому біля Джанкоя. Planet Labs

«Дуже ефективним, своєчасним і взагалі корисним для подальших наших дій на Херсонщині було б ураження аеродрому Джанкой. Вивести цей аеродром наглухо, надовго – це буде дуже хорошим кроком з точки зору ускладнення проблеми з логістикою для південного угруповання противника», – розповів аналітик.

Кевлюк стверджує, що злітна смуга дозволяє приймати важкі транспортні літаки, і через Джанкой, як логістичний вузол відбувається постачання угруповання військ в Херсонській області і частково в Запорізькій області.

Окрім того, на аеродромі фіксували транспортний літак Ан-26. Найімовірніше, ним перевозять військові вантажі.

«Одне з головних авіаугруповань російської армії розміщене також і на аеродромі в Гвардійському. Тут зосереджені штурмовики Су-25. Саме ці літаки Росія найчастіше використовує, щоб завдавати авіаударів по українських територіях», – зазначили журналісти.

Фото з супутника аеродрому у Гвардійському. Planet Labs

Загалом нарахували у Криму 10 діючих військових аеродромів і два авіазаводи. На кожному є склади з боєприпасами та ємності з паливно-мастильними матеріалами, які при вибуху лише посилюють руйнівний ефект.

Нагадаємо, що в окупованому Джанкої в серпні лунали вибухи – на складах боєприпасів.

Британська розвідка тоді говорила, що Джанкой і Гвардійське, де були вибухи, є місцями найважливіших аеродромів окупантів у Криму.

Авіація Війна з Росією Джанкой Крим ПКС Росії Україна