fbpx
Британія отримала четвертий P-8A «Poseidon»

Британія отримала четвертий P-8A «Poseidon»

Boeing P-8 Poseidon Авіація Велика Британія Європа Закупівлі Королівські ПС Великої Британії Морська авіація Світ

На авіабазі в Шотландії здійснив посадку четвертий з дев’яти придбаних Повітряними силами Великої Британії морських патрульних літаків нового покоління P-8A «Poseidon».

Про це повідомляють Повітряні сили Великої Британії.

Перед відправкою до Британії літак ZP804 отримав найменування «Spirit of Reykjavik».

Нагадаємо, у жовтні 2020 року на авіабазу в Шотландії прибув третій патрульний літак P-8A «Poseidon».

У березні 2016 року Держдепартамент США схвалив поставку Британії в рамках програми «Іноземні військові продажі» 9 літаків P-8A «Poseidon», пов’язаного обладнання та послуг вартістю до 3,2 млрд доларів.

Четвертий Р-8A «Poseidon» Великої Британії. Листопад 2020. Фото: ЗМІ Британії

Офіційний контракт був підписаний на Міжнародному авіасалоні в Фарнборо в липні 2016 року.

Загальна вартість розробки та постачання літаків Повітряним силам Великої Британії, включаючи навчання особового складу, створення інфраструктури та обслуговування на базі «Lossiemouth» оцінюється в 3,7 млрд фунтів стерлінгів.

До теперішнього часу в Британію прибули два літаки. Перший P-8A «Poseidon» (ZP801), який отримав найменування Pride of Moray, прибув 4 лютого 2020 року. Другий літак (ZP802 City of Elgin) прибув 13 березня 2020 року.

Нині чергова пара літаків проходить випробування на підприємстві Boeing.

Очікується, що останні «Poseidon» виконають переліт на авіабазу Lossiemouth» у 2021 році. Один літак прибуде до кінця червня, два – до кінця жовтня, а останній – до кінця року.

Командування ПС Великої Британії 1 квітня оголосило про досягнення британським флотом «Poseidon» початкової готовності до бойового застосування. Повної готовності до бойового застосування літаки повинні досягти у 2024 році.

MRA1 (Британське позначення P-8A) увійдуть до складу 120-ї та 201-ї авіаескадрильї Королівських Повітряних сил. Підготовка екіпажів буде здійснюватися в складі 54-ї авіаескадрильї.

Boeing P-8 Poseidon Авіація Велика Британія Європа Закупівлі Королівські ПС Великої Британії Морська авіація Світ